Når mørket falder på, åbner en ny verden af oplevelser sig. Vil du eller din forening være med til at invitere danskerne til at opleve en nat i naturen? Så kan du søge om tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. Der er ansøgningsfrist den 15. februar 2023.

Foto ABW

Der er masser af spændende ting at lave ude i naturen, når solen går ned, og nattens dyr vågner op. Alligevel er der mange, der aldrig har oplevet naturens mange oplevelser, når mørket er faldet på. Det vil Friluftsrådet gerne lave om på, og derfor kan du kan søge om tilskud til aktiviteter, der skaber mulighed for, at flere kan opleve naturen, når det er mørkt.

Der er ansøgningsfrist den 15. februar 2023.

Friluftsrådet uddeler i alt 2,5 mio. kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til projekter, der skaber friluftsaktiviteter og naturoplevelser for befolkningen, når det er mørkt. Puljen kan søges af almennyttige foreninger og organisationer, og der kan søges om tilskud på mellem 5.000 kr. og 30.000 kr. til lokale aktiviteter.

Derudover kan landsdækkende organisationer, der ønsker at mobilisere lokalafdelinger el.lign. til at afvikle arrangementer, søge op til 100.000 kr.

Mange går glip af naturoplevelser
Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Friluftsrådet har 68 procent af danske børn mellem 2 og 15 år aldrig prøvet at sove ude, 41 procent af dem har ikke set stjernehimlen, og hver tredje har aldrig været med til at lave et bål.

“Mange danskere kender naturen om dagen rigtig godt, men det er ikke særligt mange, der har prøvet at være ude i naturen, når mørket er faldet på. Det vil vi gerne lave om på, for i mørket oplever du en helt anden side af naturen . Du kan se stjernerne, høre de nataktive dyr pusle og måske får mørket jer til at rykke lidt tættere sammen om lejrbålet. Det er oplevelser, som alle bør prøve,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Den 2.-3. september 2023 inviterer Friluftsrådet, Ungdomsringen, Det Danske Spejderkorps, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening alle til at tilbringe en Nat i Naturen. Med puljen gives der særlig prioritet til projekter, der omfatter arrangementer på denne dato. Det vil også vægte positivt, hvis der afholdes aktiviteter i vinterhalvåret.

Alle arrangementer, der søges støtte til, skal foregå inden for perioden 1. marts 2023 – 1. juli 2024.

Gode eksempler på naturoplevelser i mørket

  • Natsejlads med stjernekig
  • Rollespil i mørket
  • Snorkeldykning om natten
  • Mørkevandring i naturen med kulturhistoriske fortællinger
  • Skoleforløb, hvor elever lærer og oplever havets dyreliv i mørket
  • Vandreture om natten med formidling af den lokale natur og kulturhistorie
  • Cykelture i mørket med historiefortælling, mad over bål og overnatning i det fri
  • Fugleobservationer om natten

Find mere inspiration på natinaturen.dk

Kilde.