Nationalparken søsætter nu to egnstypiske joller, som frit kan bruges fra Slusehuset ved Kattinge Værk.

Foto ABW

I den vestlige ende af Boserup Skov ligger Kattinge Værk med Naturstyrelsens fine, gule Slusehus helt mod vest. Fra området er en god udsigt ud over Kattinge Vig i Roskilde Fjord.

Og nu behøver det ikke at blive ved udsigten. Nationalpark Skjoldungernes Land har i samarbejde med Vikingeskibsmuseet og Naturstyrelsen lagt to egnstypiske joller ud til rådighed for dem, der har lyst til en rolig rotur i den lille vig.

De to ro-joller, kan lånes af alle, til korte roture på eget ansvar. Det foregår ligesom med nationalparkens kanoer i Møllekrogen og Gershøj ved at man sender en sms til et nummer, der står på skilte ved jollerne. Retur på mobilen kommer en kode, som skal bruges for at låse jollerne op.

Ved jollerne ligger både redningsveste og årer. Man kan parkere ved Slusehuset, eller ved Naturstyrelsens parkeringsplads i den østlige del af Boserup Skov.

Traditionerne holdes i live
Det er ikke nogle hvilke-som-helst joller, der nu skal danne rammen om nye oplevelser på Roskilde Fjord.

De egnstypiske joller er klinkbyggede træbåde, og de er en del af en tradition, som gennem flere tusinde år har været afgørende for de nordiske folks tilknytning til havene omkring dem. I små joller hentede fiskerne familiens livsgrundlag, og i større skibe sikredes handlen langs kyster og over Atlanterhavet. Fælles for både de små joller og de store vikingeskibe er, at de er klinkbyggede.

For blot et halvt år siden blev Nordens klinkbyggede træbåde og traditionerne omkring dem officielt anerkendt af UNESCO som levende kulturarv.

Det at kunne bygge og bruge de nordiske, klinkbyggede både skal dermed bevares for eftertiden, og her kommer jollesamlingen ved Slusehuset ind i billedet.

Jollerne er bygget på traditionel vis af Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og et jollelaug skal passe og sejle de egnstypiske joller, som dermed bliver en del af den levende UNESCO-kulturarv i området.

Jollerne ved Slusehuset er en del af et større projekt, som er støttet af VILLUM Fonden. I projektet skal der blandt andet etableres toilet og undervisningsfaciliteter til børnehaver og skoleklasser omkring Slusehuset.

De klinkbyggede joller er tænkt ind i en undervisningssammenhæng, men to ud af de i alt tre joller er også tilgængelige for andre, der ønsker en traditionel og ”langsom” oplevelse på vandet i lettilgængelige rammer.

Jollesamlingen består som sagt af tre joller. To små faldbundede ro-joller og en stor, 16-fod Roskilde Fjord-jolle. Sidstnævnte er en sejl-jolle med mast, som kan sejles af det jollelaug, der tilknyttes samlingen.

Tilbuddet om at bruge de to joller er baseret på tillid og eget ansvar, og at det kun er muligt, så længe folk passer godt på både joller, årer, redningsveste og omgivelserne.

Jollerne ligger tilgængelige ved Slusehuset frem til slut oktober, hvor de tages op for vinteren.

Kilde.