En helt ny bro over Bregnetved Å markerer kommunegrænsen mellem Lejre og Roskilde kommuner. Men den indbyder også til udflugter i et smukt landskab.

Vi skal helt tilbage til 1884 for at få forhistorien om en bro over åen på dette sted.

I 1884 bygger en kreds af mennesker fra indre mission Dåstrup missionshus på Søster Svenstrup Byvej.
I starten af 1900 tallet henvendte ledelsen af missions kredsen sig – sammen med nogle mænd fra Bregnetved – sig til landmand Lars Peder Andersen.

De ville gerne have en bro over Bregnetved Å, da vejen på det tidspunkt gik igennem et vadested lidt længere mod syd.

Aftalen blev, at kredsen fik lov til at bygge en bro og at lave en dæmning fra den daværende vej hen til broen.

Missionskredsen skulle stå for vedligeholdelsen af broen mod at Lars Peder Andersen betalte materialerne til dæmningen.

”Siden da er der løbet meget vand i åen. I dag er det ikke længere Indre Mission, der står for vedligeholdelsen af broen – det er Lejre og Roskilde kommuner. Vi har så i fællesskab besluttet, at det er på tide at få en ny og bedre bro”, sagde Claus Larsen – formand for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune – i sin indvielsestale.

Bjørn Lykke Sørensen, som er formand for Lejre Kommunes udvalg for Trafik, Miljø og Byggeri, var også med til indvielsen.
”Vi bygger bro, mens man andre steder i Europa ødelægger broer. Det er tankevækkende”, sagde han.

Spørgsmålet er, om der er lige så meget brug for en bro i dag som for 120 år siden. Broen går hverken over en motorvej – eller en landevej for den sags skyld. Det er en grusvej, der går over åen.

Men den ligger i et område, som mange borgere både i Lejre og Roskilde kommune kan have glæde af, hvis de vil ud i naturen.

Derfor giver det mening, at vi stadig kan komme over Bregnetved Å på det her sted. Og det er stadig til fods eller på cykel, som det også var for 120 år siden.

Kilde

Foto: ABW