Antallet af ældre stiger, så kommunerne skal tiltrække mange nye medarbejdere de kommende år. Roskilde Kommune udarbejder nu en strategi for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på ældreområdet.

Rekrutteringsproblemerne på ældreområdet er så alvorlige, at politikere på Christiansborg tidligere har kaldt manglen på arbejdskraft for en “bombe under ældreområdet”. På linje med andre kommuner skal Roskilde forholde sig til manglen på social- og sundhedspersonale. Tænkeboksen skal frem, og løsninger udvikles, så kommunen blandt andet kan blive bedre til både at holde på ledere og medarbejdere og rekruttere nye:

–     Jeg tror, vi skal åbne omsorgsfaget mere op og vise potentielle medarbejdere, hvor værdifuldt og spændende, det er at arbejde med mennesker. For det første er det et job, hvor du virkelig gør en forskel. For det andet får du masser af faglige udfordringer. Jeg synes virkelig, faget er voldsomt undervurderet, udtaler Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget. 

Branding og rekruttering

Kommunen har løbende haft fokus på rekruttering, men indsatsen skal samles og målrettes mere. I første omgang har kommunens omsorgsområde sammen med LO og FOA identificeret de fem vigtigste indsatsområder her og nu. Det er områder som branding af kommunen som arbejdsplads, fastholdelse af afdelingsledere, rekruttering og fastholdelse af elever:

–     Vi skal have skabt en meget større interesse for social- og sundhedsfaget – ikke mindst blandt de unge. Og der skal vi gerne tænke ud af boksen. Jeg hørte fx om en kommune, der ansatte 13-17 årige i fritidsjob på plejecentrene både for at skabe lidt mere liv om eftermiddagen, men også for at introducere faget til de unge, forklarer Morten Gjerskov, som glæder sig over samarbejdet med LO og FOA. Både kommune og faglige organisationer har kastet sig helhjertet ind i kampen for at styrke faget og dets omdømme.

Målrettet indsats

Samtidig med at antallet af borgere over 80 år stiger markant, søger færre unge ind på social- og sundhedsuddannelserne, og som om det ikke var nok, er området præget af et højt antal medarbejdere, der snart går på pension.

På plussiden for sundheds- og ældreplejen tæller dog, at ældre bliver stadig mere velfungerende, ligesom der løbende kommer mere og bedre velfærdsteknologi. Det ændrer dog ikke på, at rekrutteringsudfordringerne skal tackles, hvilket altså går målrettet i gang nu.