Roskilde Festival og VELUX Gruppen har i samarbejde inviteret unge studerende til at give deres bud på, hvordan festivaldeltagere kan bo grønnere og cirkulært på sommerens og fremtidens festival. De 10 bedste forslag fra Sustainability Challenge 2022 er blevet udvalgt til at blive testet og udstillet i et særligt grønt område på nordens største festival onsdag d. 29. juni.

Efter tre års fravær vender Roskilde Festival endelig tilbage med sin længeventede 50-års jubilæumsudgave. Festivalen, der har et stort fokus på bæredygtighed i alle leder og kanter, vil meget gerne gøre op imod den brug-og-smid-væk-kultur, der desværre har været en fast del af stort se alle festivaler. Alene tal fra den seneste Roskilde Festival vidner om, at der i 2019 blev produceret op imod 2.000 tons affald. Imellem 60-80% af affaldet kom fra genstande, som gæsterne havde efterladt på pladsen, såsom telte, pavilloner, luftmadrasser og campingstole. Ting, der er lavet af billige materialer og går hurtigt i stykker.

Derfor har Roskilde Festivals Cirkulære Laboratorium i samarbejde med Home Improvement brandet VELUX inviteret kreative hoveder fra den ungdom, der i forvejen skal tegne sig for de næste mange års festivaler, til at tænke ud af boksen og være med til at skabe morgendagens festival.

Sustainability Challenge 2022 Over en periode i løbet af foråret har unge innovative design, ingeniør- og arkitektstuderende deltaget i Sustainability Challenge 2022 – VELUX x Roskilde Festival, der er en Case Competition i fem trin. Her har de studerende skullet give deres bud på, hvordan fremtidens camps måske kommer til at se ud. En fremtid, hvor engangstelte og plastpavilloner er et no-go, men små campingpladssamfund stadig værdsættes.

På en større workshop og casedag på DAC lørdag d. 21. maj præsenterede udvalgte studerende deres projekter for en fagjury bestående af fagfolk og eksperter fra VELUX og Det Cirkulære Laboratorium. Her blev 10 forslag sendt videre til Roskilde Festival. Frem mod festivalen skal de studerende færdigudvikle deres forslag, som bliver testet og fremvist på Det Cirkulære Laboratoriums testplatform på Dyrskuepladsen onsdag d. 29. juni, når festivalpladsen åbner. Efter festivalen vil projekterne overgå til Det Cirkulære Laboratorium.

– De ti løsninger, der er er gået videre, er alle sammen virkelig gode bud på, hvordan Roskilde Festival og andre midlertidige miljøer kan arbejde videre med at udvikle bæredygtige midlertidige boformer. Hos Roskilde Festival stiller vi derfor vores Cirkulære Laboratorium til rådighed og håber på, at de studerende vil videreudvikle deres løsning og benytte sig af den mentorhjælp, vi stiller til rådighed, siger Kristine Barenholdt Bruun, leder af Det Cirkulære Laboratorium, Roskilde Festival.

Fra bæredygtige festivalstole til pavilloner af bambus

De ti udvalgte projekter spænder vidt. Fælles for dem alle er, at de består af bæredygtige materialer, der ikke forurener i lige så høj grad som det meste festivaludstyr, der bliver produceret på nuværende tidspunkt.

Hexacamp vil gentænke og redefinere konceptet for den klassiske festival-camp. Idéen er at skabe en kombineret bæredygtig pavillon og teltkonstruktion, hvor festivaldeltageren er en del af skabelsen og tilpasningen til den specifikke camp. Team Bøllehat vil kreere en festivalstol af pap med belægningspotentiale. Pyramide-Telt vil skabe et bæredygtigt luksustelt, der nemt kan samles. Derudover har gruppen også et bud på en ny type skraldespand i en nedskaleret størrelse. The Bamboo Pavillon har udtænkt en bæredygtig pavillon af bambus. Shelter-Solution har udviklet en helt ny form for festivalbolig, som består af et træhus, hvis komponenter transporteres rundt på europaller. Origami Yurt præsenterer en midlertidig boligtype, som er nem at samle med bæredygtige materialer som bivoks og majs. Orange Cabin har udtænkt et udlejningssystem, så fremtidens festivalgængere lejer deres telte i stedet for selv at medbringe et. Rock n’Roll har udviklet en harmonika-lignende soveenhed, der kombinerer luftmadrassen med læ. Enheden kan også anvendes som pavillon. A More Sustainable Camp har udviklet et modulært stoledesign, der kan repareres på festivalen. ACT – Actions Create Transition har også skabt et nyt bud på en festivalstol af genanvendelige materialer, hvor de ødelagte dele nemt kan udskiftes.

Hos VELUX er man stolte over at kunne være med til at investere i fremtidens festival og give bæredygtighedsstafetten videre til unge kreative, der til dagligt studerer på uddannelsesinstitutioner som Aalborg Universitet København, DTU, Professionshøjskolen Absalon, KADK, Aalborg Universitet og KEA. Hos VELUX ser man frem til at se de færdige versioner på dette års festival.

– Hos VELUX vil vi gerne skabe konkrete løsninger. Og vi er virkelig i gang! Med Sustainability Challenge havde vi i første omgang en drøm om, at vi minimum kunne sende tre projekter videre til Roskilde Festival. Men på casedagen kunne vi hurtigt se og fornemme det tårnhøje niveau og engagement fra deltagerne. At juryen så ender med at sende alle 10 projekter videre til Roskilde Festival, er helt vildt og et klart signal om ikke bare niveauet, men også lysten og viljen til at forandre blandt de studerende. Det er jeg allermest stolt over. Nu knokler alle grupperne videre og så mødes vi igen på Roskilde Festival, hvor projekterne skal stå deres prøve, siger Anton Kragh Lauritzen, Senior Manager Experience Marketing hos VELUX.

Juryen bestod af:

Simay Arikan, Senior Director, Buildings of the Future, VELUX A/S Lone Feifer, Director Sustainable Buildings, VELUX A/S Jakob Nørregaard, Senior Front End Lead, VELUX A/S Jakob Thaysen Rørbech, Director, Standardisation & Technical Performance, VELUX A/S Kristine Barenholdt Bruun, Head of The Circular Lab / Det Cirkulære Laboratorium, Roskilde Festival

Om VELUX Gruppen I 80 år har VELUX Gruppen skabt bedre bygninger med dagslys og frisk luft gennem taget for mennesker over hele verdenen. Produktporteføljen omfatter ovenlysvinduer og moduler til både skrå og flade tage, gardiner og solafskærmning, rulleskodder og smart home-produkter. Vores produkter bidrager til et sundt og bæredygtigt indeklima ifm. arbejde og uddannelse, fritid og fornøjelse. VELUX Gruppen arbejder globalt med salgs- og produktionsaktiviteter i mere end 40 lande og beskæftiger omkring 11.500 medarbejdere. VELUX Gruppen ejes af VKR Holding A/S, et fonds- og familieejet aktieselskab. I 2020 omsatte VKR Holding for 22.6 mia. kr. og THE VELUX FOUNDATIONS donerede 1 mia. kr. til forskning, miljø, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. Find mere information på velux.com