Artiklen er sponseret

Inflation er et kompliceret – men alligevel simpelt koncept. I denne artikel vil vi give en kort forklaring af begrebet og forsøge at rådgive dig til, hvad du kan gøre, for ikke at miste hele din formue til inflation. Du behøver nemlig hverken at være professionel investor, bankmand eller professionel finansiel rådgiver på anden vis, for at tage kloge beslutninger omkring din formue.

Hvad er inflation

Helt generelt set forekommer inflation, når udbuddet af en bestemt vare ikke er i balance med efterspørgslen. Hvis der eksempelvis er en stigende efterspørgsel på avocadoer, men udbuddet er lavt, vil prisen stige. På den måde bliver avocadoerne også en mere luksuriøs vare, som kun er tilgængelige for den folkegruppe, som har råd til dem.

Selvfølgelig er avocadoer et meget uskyldigt eksempel, og det bliver hurtigt langt mere seriøst, når vi taler om andre varer, som mange er afhængige af på daglig basis. For tiden ser vi eksempelvis en generel stigning i priserne på stort set alle fødevarer, hvilket hurtigt presser andre parametre i samfundet. Herunder kan vi se lønstigninger, og pludselig har inflationen også påvirket disse parametre i vores samfund.

Inflation er derfor ikke helt simpelt at forklare, idet én enkelt situation – som eksempelvis en stigning i prisen på fødevarer – fører til lønstigninger og meget andet. Inflation har derfor stor effekt på vores samfund, menneskene og deres levevilkår.

Inflation og din opsparing

Det kan heller ikke undgås, at inflation har indflydelse på din opsparing. Når alle varerne i samfundet generelt stiger med eksempelvis 8%, bliver din opsparing automatisk også tilsvarende mindre værd som helhed.

I stedet for at beklage sig over situationen, kan du derimod tage dine forholdsregler, og gøre noget ved det! Du har nemlig muligheder. Har du eksempelvis overvejet at lave investeringer i aktier? Aktiemarkedet følger med samfundet og samfundsøkonomien. Lad os eksempelvis sige, at du har investeret i en virksomhed. Du vil måske opleve, at der er et lille fald, når inflationen tager til. Dog vil dit afkast derefter være i overensstemmelse med samfundsøkonomien – og ikke blot stå på en opsparingskonto og miste værdi.

Selvom det kan være svært at træffe de korrekte beslutninger angående investeringer, når vi oplever inflation, kan det hurtigt betale sig rent økonomisk. Selvfølgelig har inflationen også konsekvenser for specifikke virksomheder, som ikke holder til samfundsforandringerne. Dog er der også flere virksomheder, som trives under det.

Hvis vi ser på produkter, som trives bedre under inflationen end andre, er elbilerne et godt eksempel. De er blevet populære – og benzinpriserne har bestemt være med til at fremme denne popularitet. Nu er flere kommuner endda også begyndt at etablere ladestandere, så de kan matche den nye samfundstendens. På den måde endte inflationen også med at have indflydelse på dette!

 

Aktiemarkedet følger med samfundet og samfundsøkonomien. PR-foto

sider2022