Over 900 børn i Roskilde starter i skole til august, og mange bruger sommerferien til at finpudse teknikken inden de skal cykle hver dag. Få fem råd til, hvordan du gør cykellivet trygt og sikkert for dine børn. Bilteam Roskilde giver gode råd med på vejen. 

Foto: – Mange forældre tænker måske, at det er nemmere, og måske føles det mere trygt, at køre barnet til skole i bil, i stedet for at lade dem cykle, men en daglig cykeltur giver børnene en stor følelse af selvstændighed, og så er det jo god motion, siger Steven Bradley, der er varehuschef i Biltema Roskilde. Foto: PR.

Det koster blod, sved og skrabede knæ at tæmme en pedalcykel, og i disse uger er Roskildes villaveje fyldt med ivrige forældre og koncentrerede børn, der forsøger at mestre cyklekunsten. Mere end 900 børn starter i 0. klasse til august, og halvdelen af dem cykler selv til og fra skole.

– Mange forældre tænker måske, at det er nemmere, og måske føles det mere trygt, at køre barnet til skole i bil, i stedet for at lade dem cykle, men en daglig cykeltur giver børnene en stor følelse af selvstændighed, og så er det jo god motion, siger Steven Bradley, der er varehuschef i Biltema Roskilde, der er blandt områdets største forhandlere af cykler og cykeludstyr.

Steven Bradley anbefaler følgende fem råd til, hvordan du giver dit barn en sikker start på cyklen:

Husk cykelhjelmen! Hver evig eneste gang!
Som det allerførste – ja, før cyklen – skal I anskaffe en god cykelhjelm. Alle hoveder er forskellige, så ned i butikken og prøv den model, der passer dit barn bedst. For nogle år tilbage opfandt en gruppe af svenske neurokirurger en hjelmteknologi kaldet MIPS, der minimerer risikoen for hjerneskader i forhold til almindelige cykelhjelme. Ligesom mange andre producenter, har Biltema implementeret MIPS-teknologien i mange af vores hjelme, og jeg vil klart anbefale at gå efter det gule MIPS-mærke, når du vælger din næste cykelhjelm.

Grundlæggende cykelfærdigheder
Inden du kan sende dit barn afsted mod skolen, er det vigtigt, at den basale teknik såsom at holde balancen og at bremse og svinge er på plads. Barnet skal kunne kigge op fra styret og orientere sig, mens det cykler. Og så skal det kunne køre med én hånd – både venstre og højre, uden at miste balancen. Lav gerne nogle bremselege, så du sikrer dig, at barnet kan stoppe hurtigt op ved almindelig fart.

Find en cykel, der passer
Det er umuligt at blive en god cyklist, hvis cyklen er for lille eller for stor. Så lad være med at købe en cykel et par numre for stor, blot for at barnet kan bruge den længere. En for stor cykel er svær at manøvrere, og bremsen kan være for hård og placeret uhensigtsmæssigt på styret, hvilket øger risikoen for ulykker.

Læg den sikreste rute
Den korteste og hurtigste vej til skole er ikke nødvendigvis den bedste, hvis den fører over stejle bakker eller veje uden lysregulering. Kør ruten flere gange med dit barn, og gør opmærksom på de steder, hvor barnet skal være særligt opmærksomt. Byt rollerne rundt, og lad til sidst barnet føre vejen og fortælle dig, hvor I skal være varsomme.

Korrekt indstilling og vedligehold
Når man køber en cykel, indstilles saddel og styr ofte, så de passer til barnet. Men børn vokser hurtigt, og forældre skal derfor jævnligt justere sadlen. Tommelfingerreglen er, at benet skal være strakt næsten helt ud, når barnet træder pedalen ned. Og husk at pumpe! Halvflade dæk giver farlige svingegenskaber, og gør det træls at cykle.

Biltema Roskilde er en del af Nordens store kæder af detailforretninger. Biltemas sortiment udvikles hele tiden, og i dag findes mere end 19.000 produkter inden for kategorierne bil og motorcykel, båd, fritid, hjem, kontor og teknik, byggeri, bilpleje og værktøj. Læs mere på biltema.dk