Onsdag den 8. maj besøger SFs formand Pia Olsen Dyhr, Vor Frue Skole i Roskilde sammen med gruppeformand for SF, Jacob Mark, og folketingskandidat for SF, Jan Bjergskov Larsen. De skal mødes med Søren Egemar Knudsen, skolebestyrelsesformand på Vor Frue Skole for at høre om situationen omkring Vor Frue Skole, hvor strukturændringer har skabt så meget uro om skolen, at den er lukningstruet.

Det kan have katastrofale konsekvenser for en lille by, hvis den lokale skole bliver lukket. Lukker man skolen, så lukker man ofte også byen.

Antallet er folkeskoler er gået fra 1.601 i 2006 til 1.186 i 2018, hvilket er en reduktion på 25 pct.

Derfor vil SF afsætte en pulje på 50 millioner kroner hvert år, som kommunerne kan søge, hvis en landsbyskole er lukningstruet.

– De små skoler er vigtige for de mindre bysamfund, og de er samtidig også et rigtig godt tilbud til børn, der har brug for trygge rammer for deres undervisning. Det skal vi værne om, siger Jacob Mark, SFs gruppeformand og skoleordfører.

På 10 år er der lukket 600 folkeskoler i Danmark. Det svarer til, at hver femte skole er lukket eller lagt sammen med en anden skole. Samtidig er andelen af elever i privatskoler og friskoler vokset markant.

– Centraliseringen er gået for vidt. Det er de mange skolelukninger et eksempel på, og det skal stoppes. Vi vil have et Danmark, der hænger sammen, og det indebærer blandt andet, at børnene kan gå i skole, der hvor de bor, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF

De næste 10 år skal ikke fortsætte sådan, mener SF.

– Der skal ro på vores børns skoleliv, og det skal være slut med den konstante centralisering. Skolelukninger fører som regel til større skoler med flere elever og højere klassekvotienter. Det skal bremses, siger Jacob Mark, SFs gruppeformand og skoleordfører.

For selvom der på papiret kan være gode grunde til at sammenlægge to skoler eller lukke en skole, så viser oprettelsen af friskoler og flugten til privatskolerne, at kommunen alligevel hænger på en ekstraregningen. Erfaringerne viser nemlig, at hvis den lokale skole bliver lukket i en mindre by, så opretter borgerne ofte deres egne friskoler for at bevare adgangen til skole i lokalsamfundet – og den skole er delvist kommunalt finansieret.

– Vi skal værne om vores folkeskoler, hvor alle børn kan mødes på tværs af økonomi og baggrund, og vi skal bruge adgangen til skoler i lokalsamfundene til at tiltrække tilflyttere uden for de store byer, siger Jan Bjergskov Larsen.

SF vil styrke de små skoler ved at:
– Pengene skal bruges til at gøre skolen særligt attraktiv for potentielle tilflyttere. Det kan være ved at have flere timer med to voksne, særlige faciliteter, turboforløb med læsning og matematik, eller hvad kommunen mener, kan løfte skolen. Pengene søges i en treårig periode.

– Give alle privatskoler og friskoler i landsbyerne mulighed for at blive en folkefriskole. Det vil sige en skole, der er en del af det kommunale fællesskab, får 100 procent i tilskud og har samme frihedsgrader som friskolerne, men som ikke må afvise børn i skoledistriktet, og som ikke må tage brugerbetaling. Det vil styrke de små friskoler, der er opstået på grund af skolelukninger.

SF vil finansiere forslaget ved at skære på de private gymnasiers tilskud.

Foto: ABW