Når vi fortæller om Bryghuset Røde Port, der ligger på Køgevej 206 lidt før Tjæreby på landevejen fra øst mod Roskilde, og om Bistroen af samme navn i Algade i Roskilde Centrum, er det vel tilladt at blive lidt lyrisk. For her skal vi fortælle om to helt specielle mødesteder. Det ene er dér, hvor Røde Ports hjemmebryggede og håndlavede specialøl fremstilles, og det andet, hvor menukortet er afstemt og helt i harmoni med den gode øl fra det lokale mikrobryggeri.

Harmoni er ét af mange nøgleord, der betegner brygmesterens arbejde med de råvarer, som indgår i nogle af Danmarks bedste håndbryggede specialøl. Det lykkedes i 2016 Røde Ports stiftere, folkeskolelærerne Morten Østergaard og Knud Eirik Sandvik, at udvikle filosofien om at skabe ”øl med minimal teknologi og maksimalt håndværk”.

De to blev nemlig netop i 2016 præmieret som Danmarksmestre i Håndbryg med ”Ravn Sort”, som er en smagfuld og fyldig Imperial Stout, der imponerede dommerne det år med smagen af blandt andet dominikansk rom, kaffe og bitter chokolade. ”Ravn Sort” er naturligvis stadigvæk på Bryghusets sortiment både på Køgevej og i bistroen inde i Roskilde som én af ni specialøl.

En vigtig del af dansk ølkultur
Mikrobryggerierne kom til Danmark helt tilbage i 1970-erne fra USA og Storbritannien, hvor de var opstået som en reaktion på dominansen og den ensartede smag fra de helt store bryggerier, som også dominerede markedet herhjemme. Ideen bag at vende tilbage til det gamle håndværk slog an, hvilket betyder, at vi i dag i alle dele af landet kan nyde en velskænket og velsmagende specialøl fra et lokalt mikrobryggeri. Og til en god middag kan vælge øl fra lige omkring 300 mikrobryggerier.

Det er muligt at besøge og få en enestående oplevelse på Røde Ports bryggeri. Her kan du både få direkte indsigt i ølbrygningens kunst og håndværk, og alle sanser bliver skærpet, når du træder ind i hallen, hvor brygmesteren tilser, at alle processerne i de igangværende bryg sker som de skal. Under rundvisningen kan du tydeligt mærke duften af ingredienserne, som indgår i brygningen. Både malt og humle og de forskellige smagsstoffer, som tilsættes efterhånden i processen, skaber ølbrygningens specielle duft og atmosfære.

Du kan nyde beretningen om mikrobryggeriets historie og visionerne bag Røde Port under rundvisningen. Røde Ports brygmester er hele tiden i gang med at udvikle nye smage, og gæsterne, som besøger bryggeriet, kan også få lov til at smage de spændende testbryg, som kan blive en del af sortimentet senere hen. På den måde indgår der både smagning af øl fra det faste sortiment og af den testbryggede øl. Og du får selvfølgelig muligheden for at købe de herlige, fremstillede lokale øl i mikrobryggeriets butik.

Bryggeriet kan tilbyde både rundvisning og ølsmagning for private (minimum 10 deltagere) og for virksomheder, som vil glæde kunder og medarbejdere med en unik event. Og medarbejderne på Røde Port tilbyder også at komme ud i din virksomhed og demonstrere, hvad et moderne, dansk mikrobryggeri kan tilbyde. Både smagsmæssigt (beretningen om de forskellige specialøl) og om bryghuset Røde Port som en inspirerende og moderne virksomhed i vækst.

Vil du vide mere, så læs videre her. 

Foto Bryghuset Røde Port