Fra 1. januar forenkles reglerne for beskæftigelsesindsatsen, som ellers har ry for at være tungt reguleret. Men enklere regler er ikke ensbetydende med slækkede krav. Målet er, at enklere regler skal frigøre ressourcer til den del af indsatsen, som handler om at få ledige i job.

april 2018 vedtog Folketinget en lov, som udmønter aftalen om at forenkle beskæftigelsesindsatsen. 1. januar 2020 træder loven i kraft.

pressefoto

Regelforenklingen betyder i store træk, at Jobcentrene får større indflydelse på at tilrettelægge indsatsen med at få ledige borgere i arbejde:

–     Der ligger et kæmpe samfundsansvar i at hjælpe ledige borgere i arbejde, men jeg tror på, at det er en indsats, som vi skal skræddersy i samarbejde med den enkelte borger. Beskæftigelsesområdet er et regeltungt område, derfor er det ekstra vigtigt at have fokus på at forenkle de steder, hvor det er muligt, så vi kan frigøre flere ressourcer til det, som det hele handler om – at få flere i arbejde, siger borgmester Tomas Breddam (A).

Beskæftigelsesindsatsen skal fremover tilrettelægges lokalt i kommunerne, og målet er i højere grad at kunne tage hensyn til den enkelte borgers behov. Men i første omgang kommer den største omstilling til at foregå på de indre linjer:

–     Det kommer til at betyde ændringer i beskæftigelsesindsatsen, men det er samtidig vigtigt at påpege, at borgerne ikke kommer til at opleve radikale ændringer. Den største omstilling foregår lige nu bag facaden i forvaltningen, hvor der arbejdes på højtryk med at omsætte de ændrede regler til en tidlig og kvalificeret indsats, der mere målrettet hjælper flere af Roskildes ledige borgere i arbejde, forklarer Bent Jørensen (V), formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Der er dog alligevel et fint eksempel på en meget konkret ændring, som ledige tæt på arbejdsmarkedet allerede nu kan begynde at glæde sig til. Fra 1. januar 2020 vil de ikke længere bliver mødt af et krav om, at de skal logge på Jobnet mindst hver 7. dag for at tjekke jobopslag og bekræfte, at de fortsat er arbejdssøgende.

Roskilde Kommunes Jobcenter har ud over omstillingen på de interne linjer helt overordnet planer om at fokusere kræfterne på at styrke samarbejdet med lokale virksomheder. Alle erfaringer viser, at det er i matchet mellem ledige borgere og virksomheder, at job og selvforsørgelse skabes og fastholdes. Derfor er det vigtigt, at Jobcentret er i tæt kontakt med virksomhederne om deres fremtidige rekrutteringsbehov, så vi kan tilrettelægge indsatser derefter.