Roskilde Kommune åbner i næste uge for, at foreningerne kan bruge de kommunale anlæg til atletik, tennis og padel, ridning, BMX og petanque. Klubhuse og omklædningsfaciliteter må stadig ikke blive brugt, og det bliver foreningernes eget ansvar at leve op til Sundhedsstyrelsens krav og anbefalinger. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Andre udendørs aktiviteter, der kan dyrkes uden fysisk kontakt, er for eksempel motionsløb, orienteringsløb, cykelaktiviteter, golf, krolf, kajak, roning, sejlads, SUP og havsvømning. De kan efter en dialog Danmarks Idrætsforbund og DGI har haft med Sundhedsstyrelsen nu også dyrkes igen i foreningsregi, selvom de ikke har behov for at bruge kommunale anlæg.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

“Det er en rigtig god nyhed, at vi nu igen kan få gang i nogle af vores idrætsforeninger, selvom jeg ikke kan love, at alle de nævnte områder nu starter op, da det i sidste ende er foreningerne selv, der vurderer om deres aktiviteter kan gennemføres inden for Sundhedsstyrelsens krav og anbefalinger. Vi hjælper til ved at åbne vores idrætsanlæg, men kan ikke tage ansvaret for, om kravene kan overholdes”, siger formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen.

“Der vil være stor forskel på de forskellige foreninger, de forskellige faciliteter og de forskellige aktiviteter. Derfor vil jeg opfordre vores foreninger til nøje at overveje, om de vil genoptage foreningsaktiviteterne og i så fald hvilke tilpasninger, der skal laves for at kunne leve op til myndighedernes krav. Her er det en god idé at følge landsorganisationernes anbefalinger i forhold til de enkelte idrætsgrene”, siger udvalgsformanden.

Fakta.
Danmarks Idrætsforbund og DGI har efter dialog med Sundhedsstyrelsen i denne uge tilpasset deres anbefalinger omkring udendørs idræt uden kropskontakt. Dette er meldt ud til specialforbund og medlemsforeninger. Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, har meldt det samme ud til deres medlemsforeninger.

Fremover lyder anbefalingen, at udendørsaktiviteter, som vel at mærke ikke indeholder kropskontakt, godt kan afholdes, når det sker inden for rammerne af de generelle krav og anbefalinger, som sundhedsmyndighederne og regeringen har offentliggjort på coronasmitte.dk.

Dette betyder:
At man ikke må samles flere end 10 personer
At man skal holde en afstand på 2 meter til andre personer
At man er særlig opmærksom på håndhygiejne – brug håndsprit, hvis der ikke er mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe
At host eller nys sker i albuen eller i et papirlommetørklæde
At man skal holde sig hjemme, hvis man har symptomer som fx feber, hoste, muskelømhed – og gå straks hjem selv ved milde symptomer
Hvis der i forbindelse med træning og brug af faciliteter benyttes rekvisitter (fx ketcher eller golfkøller), anbefaler Sundhedsstyrelsen at der så vidt muligt benyttes personlige rekvisitter. Hvor dette ikke er muligt, skal der være særskilt opmærksomhed på rengøring af fælles kontaktflader, hver gang en person afslutter brugen af en rekvisit.

Hvis man som forening vælger af afholde udendørs idrætsaktiviteter, så opfordrer DIF og DGI desuden til, at det sker inden for disse rammer:
Udendørsaktiviteten bør foregå i mindre grupper
Der skal være adgang til det sted eller anlæg, hvor udendørsaktiviteten foregår (kommunerne kan have særlige restriktioner, som skal respekteres).
Medlemmer af forening/klub møder op omklædt og tager hjem efter endt udendørsaktivitet.
Vær opmærksom på de særlige risikogrupper som defineret af Sundhedsstyrelsen.
Klubhuse og fælles badefaciliteter må stadig ikke være tilgængelige.