I weekenden fandt Junior Schubertiaden sted i Byens Hus i Roskilde. Blandt andet med koncerten De Tre Musikterer, der i ægte musketer-ånd gjorde tilskuerne til en aktiv del af musikken. 

’En for alle – alle for en’

I ægte musketer-ånd var publikum en lige så stor del af koncerten, som musikerne, da De Tre Musikterer optrådte i Byens Hus. Arrangementet var en del af Junior Schubertiaden, hvor målet er at udbrede kendskabet til klassisk musik blandt børn og unge.

– Luk øjnene og forestil jer, at I flyver. Lyt til musikken og lade jer føre lige derhen, I vil, lød det fra musiker Sille Grønberg, mens de rolige toner fra Svanesøen fyldte rummet. Med musikken som guide levede de yngre publikummer sig så meget ind i musikken, at flere små arme blev hævet som vinger, der skulle føre dem endnu højere op på fantasihimlen.

Koncerten med De Tre Musikterer var en del af Junior Schubertiaden, der fandt sted i weekenden. Byens Hus i Roskilde dannede stemningsfulde rammer om festivalen over to dage, der havde en målsætning om at præsentere børn og unge for den klassiske musiks muligheder.

– Vores børn bliver bombarderet med pop, rock og hiphop, og vi vil give dem endnu en dimension ved at introducere dem for klassisk musik og gøre genren mere tilgængelig, lyder det fra Bent-Erik Rasmussen, generalsekretær hos Franz Schubert Selskabet, der har arrangeret Junior Schubertiaden.

Fokus på unge klassiske talenter
Blandt de optrædende hen over weekenden var flere af de dygtigste unge talenter inden for klassisk musik. Blandt andet klarinettisten Jonas Frølund fra Roskilde, der af Franz Schubert Selskabet er blevet udnævnt til årets talent. Plakaterne til festivalen var malet af Vindinge Skoles femteklasser, og de blev præsenteret ved en fernisering lørdag formiddag, der skød Junior Schubertiaden 2017 i gang.

Og flere havde da også trodset det solrige forårsvejr og fundet sted til Byens Hus. Blandt andet Carla på 6 år, der sammen med sin storesøster levede sig helt ind i det univers, De Tre Musikterer skabte ved hjælp af et utraditionelt miks af klassisk, jazz og moderne toner. Rummet var i en lille time fuld af blandt andet ukulele, trommer, elguitar – og en kæmpe ballon, der skulle hjælpes rundt til musikken i valsetakt.

– Det bedste var, at vi måtte være med. Og at vi måtte prøve at spille på alle instrumenterne bagefter, lød det fra Carla, der især kastede sin kærlighed på trommesættets højlydte muligheder, mens hendes storesøster var mere til den store, men mere afdæmpede marimba.

Scubertiader handler om at spille sammen
Franz Schubert Selskabet blev stiftet i 1994, og siden 1997 er der blevet afholdt årlige Schubertiader i Roskilde. Begrebet Schubertiader går helt tilbage til Franz Schuberts tid, hvor musikeren og komponisten samlede venner for at spille sammen og derved udbrede kendskabet til klassisk musik. Idéen med at samle mindre grupper af folk omkring musik er stadig er det gennemgående ved nutidens Schubertiader.

Flere år har børnene været i fokus ved deres eget arrangement, som har fundet sted samtidig med Schubertiaden. Junior Schubertiade er på kort tid blevet så stor en succes, at det i år blev afholdt som en selvstændig todages minifestival.