Roskilde Kommune er inden længe oppe på at huse 24 bofællesskaber. De ældste er helt tilbage fra 1980’erne og de seneste 5 er nu på vej – herunder to nye bofællesskaber på Skousbo i Viby. Det placerer kommunen som den i landet, der har flest af denne type boliger. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

“Vi satser helt bevidst på at tiltrække den boform, for det har vist sig at være en succes – for beboerne, for området og for resten af kommunen”, siger den afgående formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn. De nyeste bofællesskaber tæller projektet Osby og Vilev med 2 bofællesskaber i Skousbo ved Viby. Der er også fuld gang i 3 andre projekter – Rullestenen og Den røde tråd på Musicon og A/B Oasen, som er et seniorbofællesskab i Trekroner.

“Et bofællesskab er et minisamfund på måske 100 indbyggere. Der er fællesskab om fx mad og fælles pligter, og der er et tæt socialt samvær både blandt børn og voksne. Nogle bofællesskaber her i kommunen har valgt at have en profil omkring fx bæredygtighed eller økologi, mens andre appellerer til bestemte aldersgrupper.Uanset hvad, så er det vores erfaring, at denne boform tiltrækker engagerede borgere, der også bidrager til samfundet uden for deres egne rammer. Det ser vi som et stort plus”, siger Daniel Prehn.

Osby og Vilev.
Lokalplanen på Skousbo giver mulighed for at opføre to bofællesskaber med hhv. 48 og 38 boliger. Bygherre på projektet er en medlemsbaseret virksomhed, der arbejder for at skabe nye bofællesskaber i samskabelse med beboerne. De to bofællesskaber er rettet mod hhv. børnefamilier – Osby – og “modne” voksne – Vilev.

Idéen er at skabe en moderne landsby tæt på både Roskilde og København.

Fælles for de to projekter er ønsket om at eje mindre og dele mere. I lokalplanen er der derfor prioriteret mange kvadratmeter til fællesarealer med store, gode fællesrum i bebyggelsen ud imod Syvmose Allé.

Bygherren har arbejdet med en delebilsordning, der skal sikre at færre har behov for at eje egen bil og flere kan deles samt benytte sig af togforbindelsen fra Viby St. 300 meter væk.

Forslaget til lokalplan skal endeligt behandles i byrådet og kommer i offentlig høring fra 7. september til 6. november. Der er planlagt borgermøde den 24. september i Viby.

Fakta.
Roskilde Kommune har landets højeste koncentration af bofællesskaber ifølge hjemmesiden Bofællesskab.dk. Århus ligger på en 2. plads med 21, mens Københavns Kommuner er registreret med 5.
Når de nyeste byggerier står færdige, vil 2-3.000 af kommunens 85.000 indbyggere have valgt denne boform, hvor fællesskabet er i centrum.

De 5 nye byggerier er:
Osby og Vilev – to nye bofællesskaber i Vibys nye bydel Skousbo.
Rullestenen på Musicon – et nyt bofællesskab tæt på Rabalderstræde i Musicon.
Den røde tråd – et generationsbofællesskab på Musicon.
A/B Oasen – et seniorbofællesskab i Trekroner

Roskilde Kommune har oprettet et sekretariat til at hjælpe med bofællesskabernes fødsel.

Sekretariatet arbejder blandt andet for, at udbuddet af storparceller sker på sådan en måde, at private, og ikke kun de professionelle, kan være med i processen.

Der bliver også holdt borgermøder og workshops for interesserede, så de får et bedre indblik i, hvordan en gruppe beboere kan komme igennem de forskellige faser, der skal til fra idé til færdigt bofællesskabsbyggeri.

De eksisterende bofællesskaber i Roskilde Kommune er:
Absalons Have
Bakkefaldet
Den gamle skole i Gundsølille
Glashusene
Højen
Ibsgården
Jernstøberiet
Kongehøjen
Kæphøj
Langhusene, Jernaldermarken
Munksøgård
Ottegårdsparken
Sneglebo
Svalin
Toppen, Svalin 2
Trekroner Bo
Trekroner Gård
Tuen
Åhusene

Find mere information om kommunens bofællesskaber på roskilde.dk/bofællesskaber