Mange kender Thailand som et tropisk paradis med tilnavnet ”Smilets Land”. Men under overfladen eksisterer et splittet samfund, som de fleste danskere ikke skænker en tanke. Debutromanen Bangkok Brænder er inspireret af en dyb konflikt, som i mange årtier har præget og plaget den thailandske nation.

Forfatteren Jesper Handberg Nielsen bor i Roskilde, hvor han også driver sin virksomhed, Skrivekompagniet.

I slutningen af 90’erne flyttede Jesper Handberg Nielsen til Bangkok. Her fik han øjnene op for en konfliktfyldt side af et land, som for mange bare er et populært ferieparadis. Det gav inspiration til debutromanen, Bangkok Brænder, der udkommer d.21/12/2020 på Byens Forlag.

”Thailand er et samfund med enorme forskelle i status og indkomst, og det skaber spændinger. Siden 70’erne har de spændinger med mellemrum ført til blodige sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i Bangkoks gader,” fortæller Jesper Handberg Nielsen og fortsætter:

”Mange thailændere ønsker demokratiske rettigheder, som vi kender dem i Vesten. Og når Thailand oplever dyb politisk splittelse, handler det blandt andet om, at en konservativ elite klamrer sig til magten og privilegierne. Det er selvsagt en tændsats til konflikt.”

I 2010 førte væbnede sammenstød og en militæroperation til mere end 90 døde i Bangkoks centrum, og idéen til Bangkok Brænder begyndte at vokse og tage form. På det tidspunkt vidste Jesper Handberg Nielsen, at der var en baggrundshistorie til en fortælling.

”Det her er hverken en historiebog eller et anklageskrift. Det er en fiktiv fortælling, som sender dig på en rejse til et andet Thailand, end det du finder på Patong Beach. Mit håb er, at historien gør danske læsere nysgerrige på, hvad der – også lige nu – foregår i det virkelige Thailand,” siger Jesper Handberg Nielsen.

Bangkok Brænder er en spændingsroman om nationale og personlige traumer – og om ekstremismens destruktive karakter.

Pressefoto