LYD PÅ har kørt som et pilotprojekt i Roskilde Kommune siden 2021. Sammen har sang- og socialpædagogiske-kompetencer skullet øge trivslen for borgere på socialområdet. Nu er projektet slut og resultaterne viser, at projektet har potentiale til at øge trivslen markant for mennesker, der befinder sig i psykisk sårbare positioner.

Foto ABW

Projektet LYD PÅ har undersøgt, hvordan man kan bruge sang til at løfte mental trivsel og livskvalitet for personer med psykiske vanskeligheder og personer med kognitive og fysiske funktionsnedsættelser. Projektet lægger sig op ad kendt viden om, at kultur kan bidrage til at løfte nogle af de store udfordringer, samfundet står med.

Konkret viser interviews og observationer med og af deltagere og personale, at deltagelse i LYD PÅ kan give:

  • tryggere forhold til egen stemme og større mod til at synge og udtrykke sig overfor andre,
  • følelse af mestring,
  • en måde at håndtere svære følelser – fx gennem sangskrivning – det, man ikke kan sige, kan man somme tider synge,
  • en følelse af mening i lidelsen – fx få et nyt perspektiv gennem en sangtekst,
  • en tiltrængt pause fra patologien – fx gennem humor og grin på holdet på trods af sårbarhed og svære følelser.

”Livskraften er vendt tilbage”
I løbet af projektperioden er der blevet uddannet 15 LYD PÅ-guider, hvoraf nogle selv var projektdeltagere og borgere tilknyttet socialområdet i begyndelsen.

En af dem er Nicolai Olsen – en tidligere projektdeltager, som er blevet uddannet LYD PÅ-guide:

“LYD PÅ kom til mig i en mørk periode i mit liv, hvor mange ting så sorte ud, og jeg følte magtesløshed og meningsløshed i min hverdag. Som deltager i LYD PÅ fik jeg lys i mit liv, og jeg blev berørt af den musik og bevægelse vi lavede. Fællesskabet skabte en glæde, som jeg ellers havde svært ved at finde.

Som aktiv LYD PÅ-guide er jeg nu selv med til at skabe et LYD PÅ-fællesskab, og det giver min dagligdag mening, og livskraften er vendt tilbage.

LYD PÅ er en stor mulighed for personlig udvikling i trygge rammer og er en fantastisk gave, som vil kunne gavne rigtig mange mennesker – både dem i personlig krise og sygdom og dem, der bare trænger til at få deres hverdag peppet lidt op.”

Tværfagligt mønstereksempel
LYD PÅ er en unik kobling af to forskellige fagligheder – den socialpædagogiske og den sangfaglige – og er et mønstereksempel på et tværfagligt projekt, der går op i en højere enhed.

Socialchef fra Roskilde Kommune, Christine Vendel Jensen, udtaler om projektet: ”For os har det været en spændende mulighed at afsøge nye metoder og tilgange til at understøtte recovery. Det har været interessant at følge, hvordan fællesskabet om sang har udviklet sig, og er blevet noget der kan skabe forbundethed, håb og empowerment”.

Projektet har været et samarbejde mellem sangkraftcenteret, Roskilde Synger, Roskilde Kommune, Sangens Hus og Videncenter for Sang.
Der har desuden været et tæt samarbejde med udvalgte tilbud i socialpsykiatrien og på handicapområdet i Roskilde Kommune.

Meget mere LYD PÅ
For projektleder fra Sangens Hus, Christian Steen Noringriis, vidner resultaterne fra LYD PÅ om, at kulturen har meget at bidrage med ind i de klassiske velfærdsområder.

Han håber derfor også, at andre kommuner har lyst til at ’sætte LYD PÅ’ hos dem: ”Det har været fantastisk at opleve, hvordan LYD PÅ-projektets faglige indhold har skabt en synergi mellem social- og sangpædagogiske kompetencer. LYD PÅ er på den måde blevet et konkret eksempel på potentialet i at bruge kulturen som social løftestang for mental sundhed og trivsel. Og vi håber på at kunne hjælpe mange flere borgere i samarbejde med andre kommuner.”

  • LYD PÅ er et pilotprojekt, der har kørt i Roskilde Kommune fra 2021 til 2023
  • LYD PÅ er skabt i samarbejde mellem Roskilde Synger, Roskilde kommune, Sangens Hus og Videncenter for Sang. Roskilde Synger er projektejer
  • LYD PÅ er støttet af TrygFonden, Det Obelske Familiefond, Roskilde Kommunes musikbyudvalg samt Augustinus Fonden
  • I løbet af pilotfasen er der uddannet 15 LYD PÅ-guider – herunder tidligere projektdeltagere. En LYD PÅ-guide er certificeret i projektets metoder og didaktik og selv i stand til at stå for at lede LYD PÅ-hold
  • Som led i evalueringsprocessen er der udarbejdet en manual, som frit kan downloades. Her kan man læse indgående om projektets metoder og didaktiske ståsted. Manualen er desuden tænkt som inspiration til andre, der gerne vil arbejde med LYD PÅ-metoderne.
  • Læs hele evalueringen af LYD PÅ på: https://sangenshus.dk/wp-content/uploads/2024/04/LYDPAA_evaluering.pdf
  • Læs mere om projektet og find manualen på: https://sangenshus.dk/lyd-paa-mental-trivsel-gennem-sang/ 

Kilde.