Den 18. december 2019 var der stiftende generalforsamling i Dansk Lokal TV Arkiv. Siden har bestyrelsen arbejdet aktivt og ser frem til snart at kunne fremvise synlige resultater. – Af Henrik Brandt.

Lokal TV har været en del af det danske samfund i snart 40 år. Indtil da havde Danmarks Radio monopol på landets fjernsyn.
Da der blev frigivet mulighed for lokal TV i begyndelsen af 80`erne, var Villy Nielsen en af pionererne og vel nærmest en guru på området i Roskilde. I årtier var Villy en fast del af bybilledet, når han med sit optageudstyr dækkede lokalområdets begivenheder. Det gik ikke altid lige godt for Villy. Flere gange gik han konkurs. Som en prop i vandet fandt han dog altid op til overfladen igen og startede en ny TV kanal. Derfor er der historisk flere forskellige TV kanaler, som Villy stod bag.

Det er ikke alene Villy, der har stået for lokal TV i Roskilde. Der har været flere aktører. Den nuværende Kanal Roskilde kunne i efteråret fejre 20 års jubilæum.
Kort efter sin 75 års fødselsdag i januar 2013 døde Villy. Inden da havde han overdraget store dele af sine optagelser og sit hardware til Roskilde Kommune. Dette fylder nu en stor del af kælderen på Rådhusbuen.

Materialet ligget sikkert og godt på rådhuset. Dette skal dog tages med et gran salt. Magnetbånd er forgængelige, så det er et spørgsmål om, hvor længe optagelserne vil eksistere på de nuværende medier. Der ligger tusindvis af kulturhistoriske optagelser fra nyere tid. Men det findes kun på lånt tid. Dette er et skatkammer. Det vil være rigtig ærgerligt for eftertiden, hvis materialet skulle gå til.

Foreningens mission er at digitalisere de arkiver, der i dag eksisterer på analoge videobånd af dansk lokal TV. Foreningen mener, at der i arkiverne for dansk lokal TV findes materiale af kulturhistorisk værdi, også selvom vi med dagens øjne måske rynker på næsen af meget af det, der blev sendt. Det er foreningens holdning, at materialet bør bevares for eftertiden, da vi i dag endnu er for tæt på historien til, at vi kan bedømme det i en historisk kontekst – dette må være op til de kommende generationer, men det kræver, at materialet er tilgængeligt for dem.

Det haster med at få materialet digitaliseret, så vi kan sikre bevarelsen af denne del af vores fælles kulturarv for de kommende generationer.

Foreningens hjemmeside findes på http://daltva.dk/. Det er foreningens håb, at mange lokale vil søge indflydelse og støtte op om projektet med et medlemskab til 100 kr. årligt. Indmeldelse foregår på http://daltva.dk/bliv-medlem.