I Roskilde, festivalernes danske hovedstad og musikalsk superby, kan unge gå til festivalplanlægning som en fritidsaktivitet på linje med håndbold eller spejder.

Konceptet hedder DELTA, og i denne uge kulminerer deltagernes arbejde de seneste 7 måneder med festival for deres jævnaldrende.

– Der er det fedeste fællesskab i DELTA-gruppen, og man lærer fantastisk meget af det. Arbejdet i bookingruppen, som jeg er med i, har givet mig et virkelig et dybt indblik i ting, som man normalt ikke har så nem adgang til. Jeg er jo med i alt, hvad der sker med mails til artister og agenter, og får ansvar for alt fra at forhandle priser til at udarbejde produktionsplanen, fortæller August Deschler, der er 18 år, gymnasieelev og en af de 17 deltagere i DELTA – et festivalplanlægningsforløb, hvor unge i alderen 13 – 19 år lærer at arrangere events.

De første skridt for fremtidens arrangører
Lørdag den 20. april 2024 skal planlægningen så endelig tryktestes, når DELTA-forløbet kulminerer i en heldagsfestival på det lokale spillested Gimle i Roskilde. Bag tilbuddet om at gå til DELTA står netop Gimle og den lokale ungdomsklub Roskilde Klub Øst – godt bakket op med støtte fra bl.a. Roskilde Kommune og Roskilde Festival. Formålet er at give unge muligheden for at lære en række praktiske værktøjer, der er nødvendige, når man arrangerer store events, og derved at sikre at vi i fremtiden har unge, der vil arbejde med store, samlende events, hvor fællesskabet er centralt. Og meget tyder på, at den alternative fritidsaktivitet virker efter hensigten.

– Det er vildt at tænke på, at det arbejde, vi sidder og laver på vores møder i løbet af året, faktisk har så stor betydning for så mange mennesker. Ikke bare for vores lille fællesskab, men også for de 1100 – 1200 gæster, vi havde sidste år, fortæller Klara Martens Frimodt, der deltager i forløbet, og til daglig går i 9. klasse.

Til unge fra unge
Deltagerne i forløbet er inddelt i tre arbejdsgrupper, booking, atmosfære og PR med hver deres ansvarsområde. De har fået undervisning og har arbejdet selvstændigt siden september sidste år.

– Metoden er at give så meget ansvar til deltagerne i forløbet, som de ønsker. Vi står så til rådighed med rammerne, vejledning og coaching. Og det er tydeligt, at det får deltagerne til at vokse med opgaven, når de er fælles om at skabe en festivaldag for deres jævnaldrende, siger Pelle Leth fra Roskilde Klub Øst.

For Gimle er målet med DELTA også en langsigtet indsats for musikkens og kulturens rolle i kommende voksnes liv og hos generationer af unge.

– Samfundsmæssigt understøtter et projekt som DELTA de unges bevidsthed om, at samlende events og større fællesskaber kan flytte, inspirere og støtte flere unge til at være aktører i eget liv, hvor musik- og kunstfællesskaber skubber på evnen til at se alternative veje og muligheder. Arbejdet med DELTA har også været med til at inspirere os i vores nye strategi, hvor vi kommer til at have et meget tydeligere fokus på udvikling af unge både på og bag scenen, forklarer Torben Eik Jacobsen, der er spillestedsleder på Gimle.

Hos de unge deltagere er der masser af spænding at spore her i dagene op til festivalen, men troen på, at det grundige planlægningsarbejde og de mange timers læring vil bære frugt, fejler intet:

– Det værste, der kan ske er, at der er noget lyd, der går helt i stå, at noget pynt falder ned eller at et hovednavn bliver nødt til at aflyse koncerten, men der vil altid kunne findes en eller anden god løsning, slutter 15-årige Ava Buylaert, der er med i DELTA-forløbet for anden gang.

DELTA
DELTA Festival er levendegjort af et samarbejde mellem Gimle og Klub Øst Roskilde/RIA kollektivet samt støttet af Roskilde Festival, Roskilde Kommune / Alle Tiders Musikby, Tuborgfondet, Statens Kunstfond, Ungepuljen i Roskilde og Spar Nord Fonden. Læs mere om DELTA på Gimles hjemmeside.

Kilde.