Efter en meget enig melding fra beboerne i Veddelev i 2017 om at der ikke skal bygges på to grønne områder nord og syd for Ny Højagergaard, blev et revideret forslag til lokalplan sat i gang, så der kan komme flere små og ældreegnede boliger i området. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Det forslag er nu skudt ned af Miljøstyrelsen på grund af en beskyttelseslinje for et fredet fortidsminde. Så det er tilbage til start med et nyt forslag til placering af boliger.

I sommeren 2018 godkendte Plan- og Teknikudvalget forslaget til lokalplan, som skulle skabe et nyt boligprojekt med 20 boliger på og omkring Ny Højagergård i Veddelev. Problemet var dog, at der i Ny Højagergårds have ligger et fredet fortidsminde med en beskyttelseslinje. “Kommunen har i en lang periode været i dialog med Miljøstyrelsen og Slots- og Kulturstyrelsen om at ændre beskyttelseslinjen. Vi har blandt andet præsenteret en løsning, hvor fortidsmindet gøres offentligt tilgængeligt, og hvor det planlagte byggeri tog hensyn til kulturmiljøet.
Nu har vi desværre fået endeligt afslag på at ændre beskyttelseslinjen, og dermed kan boligprojektet omkring Ny Højagergård ikke blive til noget”, forklarer formand for Plan- og Teknikudvalget, Daniel Prehn.

Behovet for mindre og ældreegnede boliger i Veddelev er der dog stadigvæk.
Derfor mener et flertal i Plan- og Teknikudvalget, at der i stedet skal være mulighed for at opføre omkring 15 tæt-lav boliger på et areal nord for Ny Højagergård ved den nordlige gren af Fiskervejen. Jorden er delvis kommunal og delvis privat ejet, og den private grundejer er positivt indstillet over for projektet. Udvalget foreslår også, at der bliver mulighed for flere boliger inden for Ny Højagergårds eksisterende byggeri. Samlet vil det tilføre Veddelev landsby omkring 20 nye boliger.

“Vi har talt med både Veddelev Landsbylaug og Veddelev Grundejerforening, og de synes, det her er en rigtig god løsning. I en ny lokalplan vil vi også kunne fastholde, at den grønne kile vest for Veddelev Landsby fortsat friholdes for byggeri og, at fortidsmindet indgår i et offentligt tilgængeligt areal sammen med en ny sti inden for området. På den måde bliver Veddelevs gamle landsby og Veddelevs parcelhusområde stadig adskilt. Inden vi kommer så langt, har vi dog i udvalget besluttet at holde et borgermøde, så alle idéer bliver vendt, før vi udarbejder forslaget til ny lokalplan”, siger udvalgsformanden.

Pressefoto Roskilde Kommune