Roskilde Internat har den seneste tid været fyldt op med forskellige arter af skildpadder. Senest ankom 11 græske landskildpadder fra et dødsbo, der efter et dyrlægetjek skal ud i nye hjem.

Pressefoto DYRENES BESKYTTELSE

Terrarierne på Roskilde Internat er helt fyldt op med skildpadder, og der har i lang tid ikke været plads til at tage flere ind. Det er meget usædvanligt for internatet at have så mange skildpadder som af forskellige årsager søger nyt hjem.

– Jeg kan ikke huske, at det er sket før, men vi var nødt til at melde, at vi desværre ikke tog imod flere skildpadder, da vi ikke havde pladsen eller faciliteterne til dem. Vi havde på det her tidspunkt 15 skildpadder og så er vi fyldt op, siger Benjamin, dyrepasser på Roskilde Internat og selv stolt ejer af otte skildpadder.

De 15 skildpadder har fordelt sig på to moskusskildpadder, en russisk landskildpadde og 12 græske landskildpadder. 11 af de græske landskildpadder kommer fra samme hjem, hvor ejeren er afgået ved døden, og den nærmeste familie ikke havde mulighed for at huse de mange padder. De blev derfor indleveret på Roskilde Internat.

Snart klar til adoption
Nogle af skildpadderne er endnu ikke klar til adoption, da de skal tjekkes ved dyrlægen først, men når tjekket er overstået, bliver det muligt at ansøge om at adoptere en af dem. Roskilde internatet opfordrer interesserede til at holde øje med internatets Facebook-side.

– Vi håber at de skildpaddeglade danskere vil tænke på internatet, hvis de skal udvide familien med en padde eller to. Vi oplever en stor efterspørgsel på at indlevere skildpadder, men vi kan ikke tage imod flere før dem vi har, har fået nye gode hjem, siger Benjamin.

Skildpadder holdes forskelligt alt efter art. Nogle trives bedst udendørs, mens andre arter kan holdes i terrarium indendørs. Nogle arter har glæder af selskab fra artsfæller, men kan også holdes alene.

I 2022 fik Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 133 henvendelser om skildpadder som havde brug for hjælp, enten i form af et nyt hjem, vejledning til ejeren eller genforening med ejer.

Pasning af skildpadder

For at give skildpadder de bedste forhold, er der en række forhold der skal være på plads. Ifølge Roskilde Internats dyrepasser og skildpaddeekspert Benjamin er dette de vigtigste ting der skal sørges for, for at sikre god skildpaddevelfærd.

Skildpadder udenfor:

  • Man kan med fordel have de europæiske landskildpadder (græske skildpadder, russiske skildpadder og bredrandet skildpadder) boende udenfor i et sikrede anlæg fra slutningen af foråret til og med efteråret.
  • Når de får muligheden til at bo udenfor, udviser de deres naturlig adfærd. De bruger sanserne og de følger deres naturlig rytme. Der skal være skjul i anlægget og skyggepladser, da skildpadder ellers kan få det for varmt om sommeren.
  • Landskildpadder er ikke flokdyr, men de nyder selskab af andre artsfæller.
  • De kan fodres med mange slags typer planter og ukrudt der vokser i Danmark, blandt andet: Mælkebøtter, vejbred, svinemælk, kløver, hybenrose, stokrose, agertidsel, brændenælde, marietidsel, skvalderkål, m.m. Sørg for en varieret kost.

Skildpadder indendørs: 

  • Når skildpadder holdes indenfor i terrarier, så skal man Indrette terrariet med skjulesteder både i den kølige og varme ende. 
  • Sørg for at holde hygiejnen høj. Bundlaget skiftes efter behov. ​
  • Sørg for skildpadden har god plads. Jo mere plads jo bedre.

Foder:

  • De europæiske landskildpadder skal IKKE fodres med frugt og grønsager. Skildpaddens foderemner varierer generelt meget i deres naturlige miljø og dermed også den mængde af vitaminer og mineraler, som de får via foderet. 
  • Selvom der fodres varieret, er det svært at fodre så varieret som i naturen, og så er et vitamintilskud vigtig. 
  • Skildpadder har også brug for kalk til at opbygge deres skjold, hvorfor det er vigtigt, at man supplerer foderet op med et kalktilskud.

Kilde DYRENES BESKYTTELSE