Patienter får bedre og mere præcis undersøgelse for prostatakræft med MR-scanning. Tesla MR-scanneren på Sjællands Universitetshospital i Roskilde blev taget i brug 4. oktober.

Kræft i prostata er den mest almindelige form for kræft hos mænd. Nu kan Region Sjælland tilbyde en bedre og mere præcis undersøgelse for prostatakræft, ved hjælp af en ny, kraftig MR-scanner, som Urologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital netop har taget i brug.

– Vi kan rigtig meget i Region Sjælland, og vi er glade for, at vi nu også kan tilbyde MR-scanning for prostatakræft til alle patienter, som kan have gavn af det. Det er en undersøgelse, som anbefales internationalt og som patienterne allerede efterspørger. Vi kan scanne op til 40 patienter om ugen, hvilket dækker behovet oplyser Hans-Erik Wittendorff, som er ledende overlæge på Urologisk afdeling.

MR-scanning først

Tidligere blev diagnosen på prostatakræft stillet med biopsi, som blev taget gennem endetarmen i forbindelse med en ultralydsundersøgelse. Nu er det hovedreglen, at patienten MR-scannes, inden man eventuelt går videre med at tage vævsprøver.

For patienterne betyder det, at de får en mere sikker og præcis undersøgelse, forklarer Hans-Erik Wittendorff:

– Vi sender patienten i MR-scanneren, før vi eventuelt begynder at tage vævsprøver. På baggrund af MR-scanningen kan op til 40 procent af patienterne helt undgå prostatabiopsier og dermed undgå en alvorlig infektion som kan ses hos seks-syv procent af biopterede patienter, siger han.

Færre vævsprøver

Nogle patienter skal fortsat have foretaget biopsi, men takket være den nye MR-scanner kan der tages færre og mere præcise vævsprøver, fordi det er nemmere at målrette præcist hvor, der skal stikkes, når scanningsbilleder samkøres med ultralydsundersøgelsen.

På baggrund af MR-scanningen kan en stor del af patienterne frikendes for prostatakræft eller få stillet en diagnose, som behandling kan tilrettelægges ud fra. MR-scanningen hjælper også lægerne med at sortere de patienter fra, som lider af en fredelig form for prostatakræft, der ikke behøver behandling.

Kilde

 

Foto: ABW