4. juli 2021 er det B.S. Ingemanns dag, hvilket Domkirken fejrer med en højmesse kun med Ingemanns sange og salmer.

B.S. Ingemann voksede op som præstesøn og som den yngste i en børneflok på otte. Allerede som tiårig mistede han sin far, ti år efter sin mor og i de følgende år alle sine syv brødre. Moren og tre søskende døde af tuberkulose, og Ingemanns tidlige digtning var da også præget af dødsbevidsthed og melankoli. Efter frivillig militærtjeneste i Kronprinsens Livkorps sammen med mange andre guldalderdigtere (bl.a. Oehlenschläger 1779-1850) startede Ingemann på jurastudiet og begyndte samtidig at udgive især salmer og sange.

Bernhard Severin Ingemanns mange sange og salmer for børn gjorde ham kendt. Især huskes Nu titte til hinanden, I østen stiger solen op, Julen har bragt velsignet bud og Dejlig er jorden. Vi vil til denne højmesse hylde en af de vigtigste figurer i dansk guldalder, Bernhard Severin Ingemann.

Ingemanns dagen stammer fra Sorø, hvor Ingemann boede, og hvor der hver sommer afholdes en historiefestival arrangeret af foreningen 1684-1862 (årstallene for Holbergs fødsel og Ingemanns død, som er den periode, festivalen fejrer).

 

Foto: Jesper Thode Larsen, Byportalerne.dk