Væltede en traktor

Fredag eftermiddag klokken 14.06 fik politiet en anmeldelse om et trafikuheld på omfartsvejen ved Slagelse. Det viste sig, at en varebil havde kørt ind i en traktor, som var væltet om på siden ved sammenstødet. Føreren af traktoren måtte efterfølgende en tur på skadestuen for behandling af sine skader. Det var en 37-årig mand fra Præstø, der havde ført varebilen, og der var ikke noget at sige til, at det havde været svært for ham at styre bilen, for han blev målt til en promille, der var temmelig meget højere end det tilladte. Promillen var så høj, at den 37-åriges bil blev beslaglagt på stedet i overensstemmelse med de nye regler om vanvidskørsel. Føreren blev desuden anholdt og sigtet for spirituskørsel.

Måtte standses med sømmåtte

Tidlig lørdag morgen klokken 5.13 havde en bil passeret betalingsanlægget ved Korsør og var kørt mod Fyn. Imidlertid var bilen efter nogle kilometer vendt om for at køre tilbage ad motorvejen mod betalingsanlægget – denne gang i den forkerte vejbane. På Sjællandssiden fik en patruljevogn kontakt til bilen, der kørte i den forkerte vognbane. Imidlertid ville føreren ikke standse men satte i stedet farten op til stor fare for de modkørende på motorvejen. Ikke langt fra afkørslen til Slagelse blev der lagt en sømmåtte ud, som bilen kørte over og punkterede på alle fire dæk. Alligevel fortsatte bilen nogle kilometer inden den standsede. To mænd sprang ud af bilen, men de blev kort efter fanget af politipatruljen. Det drejer sig om en 19-årig mand og en 26-årig mand – begge fra Odense. Den blev anholdt og sigtet for bl.a. at have forvoldt fare for liv og førlighed, og deres opførsel kan i den grad betegnes som vanvidskørsel. Det viste sig, at bilen var stjålet – og der blev i øvrigt fundet kokain ved førersædet. Derfor fik de yderligere en sigtelse for biltyveri, for at køre i påvirket tilstand og efter loven om euforiserende stoffer. De blev begge fremstillet ved et grundlovsforhør senere lørdag, hvor de blev varetægtsfængslet frem til 21. april.

Blev målt til 239 km/t

Lørdag klokken 18.17 fotograferede en af politiets operatører i en automatisk trafikkontrol en bil, da den kom kørende ad Vestmotorvejen i Sorø med hele 239 km/t, hvor hastighedsgrænsen ellers er 130 km/t. Den forseelse hører ind under kategorien vanvidsbilisme. Føreren kan nu vente en sigtelse efter færdselsloven, en midlertidig inddragelse af sit kørekort, beslaglæggelse af bilen og formentlig en klækkelig bøde.

Påkørte politiet

I forbindelse med en rutinekontrol lørdag aften klokken 18.36 ved Stensved vinkede en politibetjent en VW personbil ind på en parkeringsplads. Imidlertid standsede bilen ikke, men bakkede i stedet med vilje ind i en anden bil og kørte fra stedet. Flere patruljevogne kørte straks efter VW’en, som kørte med meget høje hastigheder (fx 140-150 km/t hvor den tilladte hastighed er 60 km/t). Undervejs forsøgte føreren af bilen at presse en politibil over i den modsatte vejbane ved at påkøre den. Klokken 18.54 lykkedes det politiet at få standset bilen, og fire personer, som sad i den, blev anholdt. Det var to kvinder på 18 og 21 år samt to mænd på 21 og 22 år. Den 22-årige, der var fører af bilen, blev bl.a. sigtet for at køre i påvirket tilstand, efter knivloven, tyveri af nummerplader, at køre i et uindregistreret køretøj, at have forvoldt fare for nogens liv, at påkøre politiets køretøjer og for overskridelse af hastighedsgrænser på mere end 100% (vanvidskørsel). Den 22-årige blev søndag fremstillet grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet frem til 21. april.

Optræk til gaderæs – 48 sigtelser

Lørdag aften klokken 19.50 fik politiet en anmeldelse om, at en del biler var samlet ved Færgevej i Rødby. Da politiet kort efter var fremme var der imidlertid ingen biler. Ikke længe efter indgik en lignende anmeldelse i fra Herthadalvej i Nørre-Alslev, og her registrerede politiet 50 biler, der var på vej væk – men ingen lovovertrædelser. Igen klokken 23.03 var der en anmeldelse om gaderæs – denne gang i Industriparken i Vordingborg. Også her registrerede politiet en del biler, men ingen der kørte ulovligt. Det var muligvis de samme personer, der flyttede sig til nye steder, og klokken 0.45 var de så kommet til Næstved, hvor politipatruljer traf en større flok på Fiskerhusvej. Her er der indkørselsforbud mellem klokken 20 og 02, og det var der hele 48, der fik en sigtelse for at overtræde. Resten af natten indløb der ikke flere meddelelser om optræk til gaderæs.

– Det er heldigvis ikke hver dag vi ser så grelle eksempler på, hvor skidt man kan opføre sig i trafikken, som vi har set det denne weekend. De nye skærpelser i forhold til vanvidskørsel betyder bl.a., at man kan risikere at miste sin førerret og få konfiskeret sin bil. Og så kan man faktisk straffes med fængsel i halvandet år. Derfor håber jeg, at skærpelserne kan virke præventivt, så denne weekends hændelser fremover kommer til at høre til sjældenhederne. Jeg vil gerne opfordre til, at man altid tænker sig rigtig grundigt, om inden man sætter sig bag rattet på sin bil. Det kan have meget store konsekvenser, hvis man ikke overholder færdselsreglerne – både rent straffemæssigt, men i høj grad også for de mennesker, man udsætter for fare ved at køre fx for hurtigt eller i påvirket tilstand, siger politiinspektør Tom Trude.

Kilde

Foto: ABW