Teater Svalegangen opfører forestillingen EN LILLE SMULE UBEHAG i Gundsø Teater og Musik den 12. november og i Roskilde Teater søndag den 13. november, begge dage kl. 16.00. I den forbindelse vises udstilling om sygdommen i foyeren på de to spillesteder.

Pressefoto

I weekenden den 12 og 13. november vil Prostatakræftforeningen PROPAs lokalafdeling i Roskilde vise en udstilling med en række både alvorlige og sjove plancher om livet med prostatakræft. Sammen med gode tekster om, hvordan man både som mand, pårørende eller blot ven bedst kan håndtere sygdommen og dens følgevirkninger.

Udstillingen kan ses på Jyllinge Skole den 12/11 og i Laboratoriet den 13/11 i forbindelse med forestillingen ’En Lille Smule Ubehag’, der netop handler om den verden, der omgiver prostatakræftpatienter og åbner op for alt det, vi IKKE taler om i den sammenhæng. Der er naturligvis fri adgang for alle i teatrets foyer til at få både en seriøs oplysning og et muntert smil over de tegninger, vi har udarbejdet til formålet.

”Prostatakræft er særligt tabubelagt, fordi mænd ikke kan, vil og tør snakke om det. Det har noget med mandighed at gøre. Vi er derfor glade for, at vi nu kan vise denne kampagne i netop Jyllinge og Roskilde, fordi den sætter fokus på de vigtige og svære emner, der er forbundet med prostatakræft”, udtaler lokalformand Gert Christensen.

Prostatakræft er en alvorlig sygdom
Tidligere sagde man, at prostatakræft ikke var noget, man døde af, men døde med. I dag ved vi, at prostatakræft desværre også er noget, man kan dø af.

For prostatakræft er den sygdom, der slår næstflest mænd ihjel i Danmark.

Hvert 24. dødsfald blandt mænd skyldes prostatakræft. Det svarer til tre dødsfald hver eneste dag. Men heldigvis er der også mange, der overlever i mange år med sygdommen. Det er deres liv, udstillingen handler om, og den er lige så meget til de partnere, børn, venner og slægtninge, som er pårørende til prostatakræftramte mænd. Fordi følgevirkningerne af sygdommen er så svære at tale om for de ramte mænd.

Mænd holder mund, men kan ikke altid holde på vandet
Mænd, der lider af prostatakræft, kan have problemer med at holde på vandet. Mange går derfor med ble. Rejsningsbesvær er en anden udfordring, som kan være forbundet med prostatakræft. Ligesom det kan give svære problemer i parforholdet. Men der er mange muligheder for et godt liv, også som prostatakræftramt.

At tale sammen kan afhjælpe følelsen af være alene med de udfordringer, som både den syge og pårørende kan stå overfor. Det kræver viden, og derfor er det PROPAs håb, at kampagnen kan sætte gang i samtaler om sygdommen – både blandt mændene selv og blandt de pårørende rundt om den kræftramte.

Kampagnen består af 11 tegninger, der hver især tager fat i konkrete problemstillinger, forbundet med prostatakræft. Tegneserien er ledsaget af tekster fra patienter, eksperter og organisationer og spænder vidt fra personlige dilemmaer som problemer med netop vandladning og rejsningsbesvær og udfordringer i forhold til familien – og den fortæller også om de mange muligheder, der findes i dag for et godt liv med prostatakræft.

”I PROPA taler vi med mange mænd, der lever med prostatakræft, men undlader at tale om deres udfordringer. Vi håber, at vi ved brug af åbenhed og humor kan hjælpe alle til at tale mere løssluppent om sygdommen. Derfor denne udstilling” siger Gert Christensen.

Fakta om prostatakræft

Hver sjette mand får prostatakræft

  • På verdensplan får omkring 1.3 millioner mænd hvert år konstateret prostatakræft.
  • Prostatakræft er den hyppigste form for kræft blandt danske mænd.
  • Godt 38.200 danske mænd lever med prostatakræft. Hvert år kommer godt 4.500 nye til.
  • Risikoen for at udvikle prostatakræft stiger med alderen. Den aldrende befolkning betyder, at flere vil få prostatakræft, og flere vil dø af prostatakræft.

Hver dag dør tre mænd af prostatakræft – og tallet er stigende

  • 1.178 mænd dør årligt af prostatakræft – det svarer til godt 3,2 mænd hver dag
  • Danmark er et af de lande i verden med den højeste dødelighed af prostatakræft.
  • Mange sygdomsområder har oplevet fald i dødeligheden det seneste årti, men dødeligheden for prostatakræft er fortsat høj og stigende.
  • Prostatakræft kommer snigende og er ofte symptomløs til at starte med.

Kilde: propa.dk, Sundhed.dk, cancer.dk og Ancr.nu og NORDCAN

Kampagnen er støttet med midler fra Astella Pharma.