Værdighedsmilliarden fra finansloven giver Roskilde Kommune 14,64 mio. kr. – penge, som nu er fordelt til en række ekstra indsatser for ældre borgere, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
På byrådsmødet sidst i april vedtog politikerne en værdighedspolitik for Roskilde Kommune. Den politik og en redegørelse for dens indsatser udløser automatisk en andel af værdighedsmilliarden, der blev vedtaget med finansloven for 2016. Det betyder Roskilde Kommune får næsten 15 mio. kr. ekstra til indsatser for ældre borgere. Indsatserne har Sundheds- og Omsorgsudvalget nu sat navn på.
Oplevelsesmedarbejdere og måltidsværter
3,6 mio. kr. afsættes til aktivitet, træning, anskaffelser og oplevelser på plejecentrene. For at sætte skub i den del skal der bl.a. ansættes oplevelsesmedarbejdere, som i samarbejde med plejecenterets borgere, medarbejdere og frivillige skal fortsætte med at udvikle en hjemlig og nær hverdag sammen med beboerne.
Andre 2 mio. kr. går til at ansætte måltidsværter på plejecentre.
– Det er noget helt nyt, og det er et udtryk for, at vi ved, hvor meget både maden og spisesituationen betyder for borgere, der bor på plejecenter, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.
Af samme grund er der også afsat et beløb til at kompetenceudvikle sosu-medarbejdere på plejecentrene i ernæring og måltidets betydning for borgerne, og til at udvide indsatsen i forhold til hjemmeboende borgeres ernæringstilstand.
Det selvstændige om meningsfulde liv
2,5 mio. kr. skal gå til en seniorhøjskole, som er en udvikling af dagcenteret/lokalcenteret med en indsats, der understøtter borgernes selvstændige og meningsfulde liv. Tilbuddet skal indeholde en vifte af kulturelle, sociale og fysiske aktiviteter, i et tæt samarbejde med frivillige, klubber og sundheds- og omsorgscentre.
-Vi er i udvalget meget optagede af, hvordan vi kan støtte borgerne i at fortsætte med at leve det liv, de gerne vil leve. Vi kan fx give dem tilbud om aktiviteter, give hjælp til selvhjælp og stille hjælpemidler til deres rådighed. Fællesnævneren er selvbestemmelse og livskvalitet, siger Morten Gjerskov.
Velfærdsteknologi kan hjælpe borgerne til at klare sig bedre selv. Derfor skal knapt 1½ mio. kr. bruges på skylletoiletter til borgere i eget hjem og på plejecentre, og til forflytningssenge, der kan indstilles til sidde- spise- og hvileposition.
En halv time mere til klippekortet
Der bliver 1 mio. kr. ekstra til at udvide klippekortordningen, hvor den nuværende målgruppe, som er de svageste modtagere af hjemmehjælp, får ekstra tid, som de selv bestemmer over anvendelsen af. I dag får de en halv time om ugen, som kan spares op. Udvidelsen betyder en halv time ekstra. Tiden kan fx bruges til at rulle hår op, til en tur i det fri eller til købmanden i nabolaget, til at blive fulgt til besøg i en forening – eller til ekstra rengøring og hjælp til madlavning.
For borgere, der på grund af sygdomme som fx parkinson eller demens har behov for regelmæssigt at opholde sig på en aflastningsplads, er der afsat 1 mio. kr. til aflastningophold i en fast turnusordning. Målet er at aflaste ægtefæller eller den øvrige familie i forhold til den krævende situation, det er at leve med sygdommene blandt nærmeste pårørende.
Endelig afsættes der penge til at styrke den nuværende indsats overfor inkontinens, og det skal bl.a. ske med uddannelsesforløb, systematisk og tværfaglig udredning af borgere i eget hjem og på plejecentre samt afprøvning af bleer med indbyggede sensorer, der registrerer når bleen bliver våd.