Mere end hver tredje sjællænder oplever, at deres madvarer bliver for gamle.
En ny rapport fra den grønne tænketank Concito1 viser, at fødevarer står for 20% af den danske CO2-udledning og er en stor klimasynder. Danskernes madspild udleder ca. 1,8t CO2 og svarer til ca. 3%2 af den samlede danske CO2-udledning. Ooni, der er kendt for pizzaovne til både indendørs og udendørs brug, har undersøgt årsagen til madspild i de sjællandske hjem. Undersøgelsen viser bl.a., at gamle madvarer er den primære årsag til madspild i husholdningerne.
Klimaforandringer, stigende fødevarepriser og opmærksomhed omkring bedre udnyttelse af eksisterende ressourcer har bidraget til at skabe ekstra fokus på madspild – både i medierne og direkte hos forbrugeren. Ooni har i den forbindelse gennemført en undersøgelse, der afdækker sjællændernes adfærd omkring madspild.
Selvom 42% af sjællænderne i undersøgelsen mener, at der ikke er noget madspild i deres husstand, er der stadig bekymrende tendenser. Blandt andet oplyser mere end hver tredje sjællænder, at årsagen til deres madspild er, at madvarerne bliver for gamle4. Det udgør et problem for både CO2-udledningen og sjællændernes økonomi, når vi ikke anvender alle vores indkøbte madvarer.
Sjællænderne er gode til at fryse madrester ned eller bruge dem dagen derpå
På Sjælland er vi gode til at udnytte resterne fra et måltid. Hele 53% af sjællænderne udnytter deres rester og spiser dem som et nyt måltid, mens 44% fryser det overskydende mad ned til senere brug5. De store udfordringer findes i højere grad i den manglende anvendelse af de madvarer, der enten er i overskud eller aldrig bliver brugt. 12% af sjællænderne i undersøgelsen angiver, at udfordringen bunder i manglende inspiration til at bruge de madvarer, som de allerede har6. Heldigvis er der masser af muligheder for at bruge madvarerne fra bagerste køleskabshylde til nye retter.
Brug overskydende madvarer på en ny måde.
Der er adskillige måder at reducere madspild på udover nedfrysning og ved at spise rester. Madplaner, opmærksomhed på datomærkningen, bedøm madvaren ved at lugte/se/smage hvis ”bedst før” datoen er nået [7] og korrekt opbevaring af madvarer kan bidrage til at reducere madspild. En anden tilgang er at blive bedre til at kombinere de fem grundsmage og dermed have basisviden om, hvordan man potentielt kan kombinere de madvarer, man allerede har.
Pizza er et godt udgangspunkt for at eksperimentere med de fem grundsmage. Pizzabunden er et tomt lærred med uanede muligheder, hvor toppings kan udgøre de rester, man har tilovers. Gør brug af læren om de fem grundsmage til toppings, og find inspiration til pizzadejen (som i øvrigt kan fryses ned i op til tre måneder) på Ooni’s hjemmeside. Vær opmærksom på, at den gode afbagning af pizza bedst opnås ved brug af en Ooni pizzaovn, der kan nå varmegrader på op til 400-500 grader. Og som en ekstra bonus er den klar på blot 90 sekunder.
[1] Ny rapport giver overblik over danskernes udledninger: Se, hvor vi udleder mest | Klima | DR
[2] OneThird
[3] YouGov undersøgelse på vegne af Ooni i sommeren 2023, 1011 respondenter i Danmark. Op til 3 svar kunne angives.
[4] YouGov undersøgelse på vegne af Ooni – her deltog i sommeren 2023, 1011 respondenter i Danmark. Op til 3 svar kunne angives.
[5] Ibid
[6] Ibid