26 daginstitutioner og en dagplejegruppe har været en del af en omfattende ergonomiindsats i Roskilde Kommune. Med enkle og effektive værktøjer blev det pædagogiske personales kerneopgave afsættet for at lave overskuelige ændringer i hverdagen til gavn for både børn og voksne. Arbejdet er blevet honoreret med en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Ergonomi.
Børn har som bekendt brug for omsorg, støtte, leg og ikke mindst en hjælpende hånd til praktiske gøremål. Det pædagogiske personale i Roskilde Kommune er leveringsdygtige på samtlige
parametre, men ikke desto mindre sætter arbejdet i børnehøjde sine spor i en travl hverdag. I en trivselsmåling fra 2019 gav kommunens pædagoger udtryk for, at de oplevede deres arbejde som værende fysisk belastende for helbredet. Det ansporede et forløb fra 2020-2022, hvor ca. 60 ledere og 530 medarbejdere fra 26 institutioner deltog i en ergonomi-indsats.
“For os har det været helt essentielt at skabe et forløb med fokus på realistiske og direkte implementérbare løsninger for medarbejderne ude i vores dagtilbud. Børnene blev sat i centrum for arbejdet, og således var ambitionen at udvikle et tiltag i direkte forlængelse af det pædagogiske personales dagligdag,” siger Eva Gyldvig, der er arbejdsmiljøchef i Roskilde Kommune, sparringspartner og projektleder på indsatsen.
Foruden nye hjælpemidler som skohorn, bærebælter og justerbare køkkenborde, blev der i samarbejde med det pædagogiske personale skabt et nyt legeunivers i form af bogen ‘Motorikbanden’. Den indeholder styrke-, balance- og konditionsøvelser, som gavner de voksne, og som kan bruges med børnene.
En vedvarende indsats
Dagtilbudschef i Roskilde Kommune, Christina Breinholt Schou, er glad for, at projektet har resulteret i en vedvarende indsats på området. Således er der nu ansat en konsulent med speciale i ergonomi, som fremover vil være til rådighed for kommunens arbejdsmiljøgrupper.
“Vores pædagogiske medarbejderes fysiske arbejdsmiljø og det ergonomiske perspektiv er en stor prioritet for os, og vi ved hvor svært det er at fastholde de gode vaner, når et projekt afsluttes og det bliver hverdag. Den her nominering er en anerkendelse af, at det fysiske arbejdsmiljø har en enormt stor betydning for trivslen og kan bidrage til at sænke sygefraværet. Jeg er virkelig stolt over, at vi har sat gang i en bevægelse med at forene ergonomisk bevægelse i hverdagen med den pædagogiske praksis,” siger hun.
Anerkendelse fra Arbejdsmiljørådet
Det store arbejde med at inkludere børnene i en indsats, rettet mod det pædagogiske personales trivsel, har gjort indtryk på Arbejdsmiljørådet. Derfor er Roskilde Kommune nomineret til
Arbejdsmiljøprisen 2023 i kategorien Ergonomi.
Roskilde Kommune er nomineret for deres kreative tilgang til ergonomi og deres tiltag, der både inddrager børn og voksne – bedst eksemplificeret med bogen ‘Motorikbanden’ og hele legeuniverset omkring den. Indsatsen er lykkedes med at gøre en forskel for medarbejderne på baggrund af enkle, lavpraktiske tiltag, der har haft en stor effekt. Det gode samarbejde har været i højsæde, og at tiltagene er udviklet sammen med medarbejdere, har tydeligvis givet pote,” siger Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.