På grund af et stigende antal indlagte med COVID-19 øger Region Sjælland beredskabet. Det betyder, at regionen udskyder planlagte operationer på Sjællands Universitetshospital. Alle akutte patienter, patienter med alvorlig sygdom og øvrig planlagt aktivitet fortsætter uændret. Det oplyses i en pressemeddelelse.
Region Sjælland har 67 indlagte patienter med COVID-19, og derfor går regionen fra trin 1 til 2 i deres beredskab. Det skaber flere sengepladser og mere personale til at tage sig af pleje og behandling af COVID-19 patienterne. Da sygehusene samtidig har et stigende antal almindelige medicinske patienter, er der ikke ekstra kapacitet til COVID-19 patienter, og aflysninger af planlagte behandlinger bliver derfor nødvendigt.
– Vi er nu nødsaget til at udskyde flere planlagte operationer for at frigøre både personale og sengepladser til at kunne håndtere dem. Det er endnu ikke muligt at sige, hvor mange patienter der får udskudt planlagt behandling. Men alle berørte patienter får direkte besked fra sygehusene, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.
Sundhedsvæsenet er åbent.
Det vil i første omgang betyde, at alt planlagt kirurgi bliver aflyst på Sjællands Universitetshospital. Akut og subakut kirurgi og kræftkirurgi fortsætter uforandret. Den planlagte aktivitet på regionens øvrige sygehuse fortsætter foreløbig uændret.
– Vores sundhedsvæsen er åbent, og vi behandler alt akut og livstruende. Vi udskyder kun noget, der kan udskydes. Men det er selvfølgelig klart, at det er frustrerende for den enkelte patient, som bliver ramt af det, og det har jeg den største forståelse for. Jeg håber, at den store samfundsindsats og de nye skærpede restriktioner kan føre til, at epidemien ikke vokser yderligere, siger Heino Knudsen.
Region Sjælland aflyser operationerne for at gøre plads til COVID-19 patienter, men udviklingen med COVID-19 afgør, om yderligere vil skulle aflyses, også på de øvrige sygehuse.
Massiv øgning af testkapacitet
I Region Sjælland er der arbejdet på højtryk for at øge antallet af tider til test og nedbringe ventetiderne for at imødekomme borgernes stigende behov for at blive testet frem mod jul. I denne uge har der været kapacitet til at teste 8.000 borgere dagligt, men fra på mandag øges det tal til 13.500 og onsdag til 15.000 om dagen.
– Vi udnytter til fulde det antal testtider, vi får stillet til rådighed fra Statens Serum Institut, og i dialog med dem øger vi nu til 15.000 daglige test i næste uge. Det er helt afgørende, at borgere med symptomer og nære kontakter til smittede har mulighed for at få tid til en test hurtigt. Men det betyder også, med det pres vi oplever lige nu, at ventetiderne for alle os andre er lange i øjeblikket. Derfor håber jeg også, at den øgede testkapacitet vil hjælpe på den situation.
Det kan lade sig gøre at udvide testkapaciteten, fordi meget testpersonale for eksempel tager ekstra lange vagter. Samtidig får Region Sjælland i næste uge assistance fra Beredskabsstyrelsen og Forsvaret, mens regionen samarbejder med kommuner om, at de selv begynder at teste ved smitteudbrud på eksempelvis plejecentre.
Indtil videre er der i alt testet over 500.000 borgere fra Region Sjælland. De er sammenlagt blevet testet lidt over en million gange.
Ros til sundhedspersonale
– Vi står i en helt ekstraordinær situation og kan kun lykkes med at håndtere COVID-19 på sygehusene og i testcentrene, fordi vi har nogle dygtige og engagerede medarbejdere, der yder en kæmpe indsats, siger Heino Knudsen, og fortsætter:
– Jeg ved, det er meget træls for os alle lige nu, med den udvikling vi ser med corona, men det er vigtigt, at vi alle i fællesskab giver den en ekstra skalle, frem til COVID-19 vaccinen er klar. Vi skal blive ved at huske på, at den bedste indsats mod corona fortsat er, at vi spritter af, holder afstand og ser så få andre som muligt, siger Heino Knudsen.