Musikken spiller i hele Roskilde. Det er ikke blot motoren for kultur, dannelse og fælleskaber, men også i de daglige aktiviteter på plejecentrene. I Roskilde bruger man nemlig også musik og sang til sundhedsfremmende aktiviteter. En af frontløberne er Sct. Jørgensbjerg Plejecenter, der har udviklet sin egen musikprofil, som er blevet en vigtig del af den daglige pleje. Det fortæller Sidsel Villadsen, der er musikterapeut på centeret.
– I den daglige pleje bruger vi blandt andet sang og musik i arbejdet med rehabilitering, for eksempel til kor, hvor vi gennem sang og stemmetræning også arbejder med vejrtrækning og muskulatur. Vi kan også bruge det til erindrings- og hukommelsestræning, især hos vores demente beboere, og så kan det være et redskab til konfliktnedtrapning. Det kan for eksempel være godt med musik, når en beboer er oprevet, siger hun.
Musik og sang har nemlig en positiv effekt på ældre og demente og kan derfor være med til at forebygge svære situationer og bidrage til at øge livskvaliteten.
Musikken er DNA’et i Roskilde
På Sct. Jørgensbjerg plejecenter bruger personalet også musikken til at danne stærke fælleskaber og til at hjælpe beboerne med at orientere sig i løbet af dagen.
– Vi bruger det også til at give gode oplevelser, nærvær og tryghed, og det bruges til at hjælpe beboerne med at orientere sig i hverdagens gøremål. Det kan være ved eksempelvis at synge sange, der passer til dagen, årstiden og begivenhederne. Derudover bruger vi sange fra beboernes barndom og ungdom for at skabe genkendelighed, og vi danser med de beboere, der har glæde af det, siger hun.
Det positive erfaring med sang og musik i det daglige arbejde er også noget der vækker begejstring hos Morten Gjerskov, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
– Musikken er en del af DNA’et i Roskilde. Det er vigtigt, at man også kan mærke det på plejecentrene, og jeg stolt over hvor gode personalet er til tænke sang og musik ind i samværet med de ældre. Vi ved at musik kan være med til at styrke sundhed og trivsel, og derfor skal det naturligvis også være en vigtig del af de ældres hverdagsliv, afslutter han.