I slutningen af januar vil Roskilde som sædvanlig blive smykket med lys til den traditionelle Lysfest

For at imødekomme de gældende corona-restriktioner, er Lysfest 2021 kommet i nye klæder og vil strække sig over en uge i stedet for en enkelt aften. Således fra 25. januar til 29. januar 2021.

Lysfest 2021 begynder mandag den 25. januar kl. 16, hvor lyset tændes langs med det fysiske kulturstrøg – det er det, som løber parallelt med gågaden fra Domkirken og Byens hus, forbi Roskilde Museum, Roskilde Kloster og ned til Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek.

Samtidig vil to imponerende lysinstallationer markere hver sin indgang til Kulturstrøget. Fra shippingfirmaet Transoceans terrasse på Stændertorvet vil installationen ’Viften’ stråle ud over torvet, 

I den anden ende vil området omkring biblioteket blive oplyst af den Tycho Brahe-inspirerede installation ’Lysekko’.

Det er to professionelle installationskunstner-kollektiver, henholdsvis Båll&Brand og Tokyo Blue, der står for værkerne.

Kulturinstitutionerne vil lyse op alle aftener mellem kl. 16 og 22 den 25.-29. januar.

Selvom det traditionelle lysoptog tager en pause i år for ikke at samle for mange mennesker, vil der være rigeligt af andre lysende events.

Blandt andet vil lyset på Domkirken blive slukket og erstattet af lamper inde i kirken, så de store, gamle vinduer gør det røde monument til et lysende skrin.

Udendørs kan man se kreative lyssætninger, som byens skolebørn kreerer på workshops i samarbejde med de lokale kunstnere Sif Jessen Hymøller, Kristine Hymøller og Roskilde Kulturskole.

Roskilde Bibliotekerne og Roskilde Museum arrangerer byvandringer med historier om byens vægtere og hjemsøgte steder, og Roskilde Handel arbejder på at afholde Open by Night som afslutning på Lysfesten fredag den 29. januar. De nærmere omstændigheder ligger endnu ikke fast.

Læs mere her

Foto: ABW