Naturen har en positiv effekt på os mennesker, både på krop og sind. Og det har Sundhedscentret i Roskilde Kommune taget til sig. I stedet for at sidde indenfor i et undervisningslokale med powerpoints og flipovers har Sundhedscentrets stresshold bevæget sig ud i naturen for at tackle stressen. Det oplyses i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Stress i en coronatid.
Coronaen kom i vejen og satte en stopper for de fleste hold i Sundhedscentret, men et nyt udeareal, skabt i samarbejde med afdelingen Veje og Grønne områder, har gjort det muligt at have stresshold udenfor i naturen med færre deltagere – og god afstand: – Naturen kan bidrage til at skabe en balance hos den enkelte borger og afhjælpe stresssymptomer. Derfor er det oplagt at lade vores stresshold foregå i det fri. At vi fik stablet et grønt udeareal på benene så hurtigt sammen med Veje og Grønne område gør også, at vi kan afholde holdene – selv i en coronatid, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

En lang pause i naturen.
At holdet er udenfor gør, at deltagerne hurtigt mærker naturens positive indvirkninger på både krop og sind. Fra første mødegang bliver forskellige øvelser og redskaber nemlig praktiseret udenfor, alt sammen med fokus på at berolige nervesystemet og finde sig selv. Fokus er blandt andet på kropsøvelser, meditation og guidede søvn- og åndedrætsøvelser, men også på snakke om, hvordan ugen er gået og på at dele sine erfaringer med de andre på holdet.

Mange af deltagerne oplever det giver en følelse af frirum at være udenfor, og selvom det på papiret kan lyde som undervisning og teori, så opleves hele timen som én lang pause. For her er der højt til loftet, og deltagerne er ikke låst fast på en stol i et lokale, hvor de stirrer sig blinde på en powerpoint. I stedet bliver det mere uformelt og afslappet i naturens rum, og der er plads til, at deltagerne kan bruge deres sanser – mærke jorden, lytte til bladene i vinden og dufte blomsterne og vigtigst af alt – mærke efter, hvad der føles rigtigt for dem: – Det er fantastisk at være udendørs med alle sanseindtrykkene omkring sig. Jeg kan slappe af på en helt anden måde her på kurset, end når jeg er derhjemme”, fortæller en deltager på holdet.

Mange af deltagerne på holdet brugte ikke naturen før til at stresse af, men dette har ændret sig. Der er blevet åbnet op for de forskellige muligheder, der er i naturen, såsom at cykle, gå ture, fornemme årstiderne skifte og nyde haven – og endda at vande sine blomster med et bevidst nærvær.

“Hvad giver dig værdi?”
Det er et af de store spørgsmål, som bliver vendt mange gange på kurset. Og det er også essensen af kurset. Nemlig at mærke helt ind i kroppen og arbejde med, hvad man gerne vil stå for i livet. Og her kan naturen være med til at skabe ro i hele nervesystemet, så det bliver muligt at mærke efter – og for nogen endda tage de første spæde skridt til at gå en ny og måske mere givende vej i livet. For det handler i bund og grund om at skabe en ny sti – og ikke at fortsætte i en overhalingsbane.