Selvom man kun er ni måneder gammel, så kan man godt have brug for at få styrket sin mentale sundhed. Sundhedsplejen udvider værktøjskassen med et nyt tiltag til de allermindste. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Roskilde

De fleste forældre kan nok kende fornemmelsen af desperation over ikke at kunne regne ud, hvorfor ens baby er utilfreds. De allermindste familiemedlemmer kan være svære at læse. At kigge sådan en lille en i øjnene er som at kigge ind i et udviklingsvindue. Det lille barn udvikler sig eksplosivt, og for nogen af de små, kan det næsten være, som om de selv har svært ved at følge med. De kan have det svært, være særligt sårbare eller sensitive.

Hvis forældrene får de rigtige redskaber og den rigtige rådgivning kan mange af børnene få det lettere. Og det er vigtigt at sætte ind, hvis vi kan gøre en forskel, mener Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget: – Vores sundhedsplejersker har helt unikke muligheder for at indgå i arbejdet med de sårbare småbørn. De besøger jo nærmest alle familier med et nyfødt barn og følger barnets udvikling og trivsel det første år, forklarer Morten Gjerskov.

I Roskilde Kommune er der i øjeblikket omkring 850 familier med 0-årige, som sundhedsplejen er i kontakt med. De fleste nybagte forældre oplever, at det er hårdt, men nogle forældre har særligt sårbare børn.

PUF opsporer de sårbare.
Siden 2019 har Sundhedsplejen i Roskilde Kommune arbejdet med metoden PUF, Psykisk Udvikling og Funktion, som er et godt værktøj til at opspore eventuelle tegn på sårbarhed hos 9-10 mdr. gamle børn. Med et særligt PUF-skema ved hånden taler forældrene og sundhedsplejersken om barnets udvikling ved at gennemgå temaer som søvn, trivsel, mad, leg, samvær med mor og far mv.

– Nogle børn bliver født med en ekstra sårbarhed, og det kan være svært i en verden fuld af krav. I sundhedsplejen vil vi gerne gøre, hvad vi kan for at støtte de børn bedst muligt, siger Helle Erstling Rasmussen, ledende sundhedsplejerske i Roskilde Kommune.

Forandring på seks uger.
I dag får børn med tegn på mental sårbarhed naturligvis også hjælp, men hos de mest sårbare kan den hollandske metode VIPP-SD vise sig at være det helt rigtige værktøj. Det skal sundhedsplejen være med til at afprøve. Med metoden arbejder man ud fra en særlig manual, hvor man videooptager barn og forælder, mens de øver nogle helt bestemte situationer fra dagligdagen:

– Sårbarheden kan vise sig på forskellige måder. Nogle børn skal for eksempel øve sig i at koncentrere sig, når de udforsker legetøjet, mens andre skal blive bedre til at få en søvnrytme på plads, forklarer Helle Erstling Rasmussen og fortsætter: – Vi har max seks uger til at skabe en forandring. Vi skal nemlig ikke spilde barnets udviklingstid. Hvis det, vi gør, ikke flytter noget i løbet af seks uger, så inddrager vi andre kompetencer.

Sundhedsplejens unikke mulighed.
Forskningen viser, at når der sættes ind i barnets første år, har det stor betydning for barnets følelsesmæssige og sociale udvikling og dermed indlæring og generelle trivsel op igennem barndommen: – Sundhedsplejerskerne har en unik mulighed og et stort ansvar, når de går ind i det her arbejde, hvor de skal hjælpe forældrene med at lære at se verden mere gennem deres barns øjne, slutter Morten Gjerskov.

Corona forsinker projektstart.
Sundhedsplejersker fra Roskilde Kommune skal uddannes i VIPP-SD-metoden af en hollandsk forsker. Derefter skal metoden prøves af sammen med familier i Roskilde Kommune. På grund af corona bliver de første to sundhedsplejersker først uddannet engang efter sommerferien, når den hollandske forsker må flyve hertil.

FAKTA

  • Sundhedsplejen i Roskilde Kommune har været en af de første kommuner i Danmark til at implementere PUF-metoden og skal nu være med i afprøvningen af metoden VIPP-SD.
  • Målet med at afprøve VIPP-SD-metoden er at undersøge, om der er belæg for at anbefale metoden til den danske sundhedspleje overfor børn, der viser tegn på mental sårbarhed.
  • Projektet foregår i perioden 1/1-2020 til 31/12-2024 og ledes af forskere fra Statens Institut for Folkesundhed.