Fredag den 13. september er det International Testamentedag. I den forbindelse vil 35 velgørende organisationer, der står bag Det Gode Testamente dig til at tage stilling til, hvad du ønsker at efterlade, når du ikke længere er her. Og det kan være svært at få hul på. Her kommer derfor 5 gode råd og overvejelser, når du skal oprette et testamente.

Foto: Anne Beth Witte

Danskerne har rigtig svært ved både at tænke på og tale om døden – og ifølge en undersøgelse fra YouGov er det kun 19 % af danskerne, som har oprettet et testamente og derved taget stilling til, hvad de ønsker at efterlade. Dette på trods af, at alle godt ved, hvor stor en hjælp det er for de efterladte.

Det Gode Testamente ønsker at hjælpe danskerne med at tage stilling til, hvad man ønsker at efterlade, når man ikke længere er her – og desuden oplyse om mulighederne for at overveje velgørende donationer i sit testamente. Men det kræver mange tanker at tage stilling, og kan være svært at tage fat på det store spørgsmål, da mange har berøringsansigt med døden. Det Gode Testamente deler derfor her 5 gode råd og overvejelser til, hvordan du kan komme i gang med at oprette et testamente.

5 gode råd og overvejelser, når du skal oprette et testamente:

1. Få et overblik over din samlede formue
Sørg for at udarbejde en liste over dine aktiver og gæld. Aktiver kan blandt andet være værdien af bolig, bil, smykker mm. – og gæld kan være forskellige lån, kassekredit, restskat mm.

2. Hvem skal arve – og hvad skal de arve?
Lav en liste over, hvem du synes skal arve efter dig, og hvad de skal arve. Her er der også mulighed for at skrive den eller de velgørende organisationer på, som man brænder særligt for og dermed gøre en stor forskel for dem i sit efterliv.

3. Kontakt en advokat
Kontakt en advokat der kan hjælpe med at oprette testamentet, da de sørger for at tilpasse det, så det passer til dine ønsker – og vigtigst af alt at det er gyldigt, når det en dag skal tages i brug.

4. Forbered dig på spørgsmål, som advokaten kan stille
Gør dig klar til spørgsmål som f.eks.:
– Hvordan er din familiesituation?
– Sidder du i uskiftet bo?
– Ønsker du at indtænke en velgørende organisation?
– Hvem skal betale afgiften af arven?

5. Ønsker du et vidnetestamente eller et notartestamente?
Tag stilling til, hvorvidt du ønsker et vidnetestamente, hvor det underskrives af to vidner eller et notartestamente, hvor notaren underskriver testamentet og dermed opnår gyldighed. Det anbefales at man benytter sig af et notartestamente.

Ønsker du flere råd og vejledning kan du læse mere her.