Køb en rød klovnenæse, og hjælp børn lettere gennem hospitalsophold. Det er budskabet i Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde-kampagne. Støtten er vigtig, mener sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen, der i sin ph.d.-afhandling har dokumenteret, at børn har nemmere ved at håndtere smerte, når de har en hospitalsklovn ved deres side.

Syge børn er alle forældres mareridt – og det kan desværre ramme alle familier. Men selvom hospitalsindlæggelser kan være smertelige, så er der også glæde og smil midt i alvoren. Over hele landet forvandler Danske Hospitalsklovne hospitalsstuer til hjerterum fuld af leg, magi og fortrolighed.

I foråret dokumenterede en ph.d.-afhandling, at børn, der har en hospitalsklovn tilknyttet, oplever procedurer og behandlinger på hospitalet som mindre smertefulde og mindre skræmmende.

Pressefoto. Danske Hospitalsklovne.

”Børnene oplever simpelthen, at de bedre kan klare en smertefuld procedure som fx en blodprøve, når de er sammen med en hospitalsklovn. Det skyldes, at hospitalsklovnen etablerer en ’vi’-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med, og dermed opfattes det mindre smertefuldt. Det er særligt vigtigt at etablere en relation fra det første møde og så udvikle og evaluere relationen sammen med barnet som forberedelse til fremtidige oplevelser,” fortæller sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen, der står bag forskningen og er tidligere ledende sygeplejerske af en børneafdeling.

En tryg hånd at holde i, når livet gør ondt
Helle Nygård Kristensen har gennem flere år fulgt hospitalsklovne, så hun kender deres rolle på hospitalet.

”Hospitalsklovnen er en ekstra ressource på hospitalet. Mens sygeplejersker, læger og bioanalytikere har mange forskellige opgaver, kan hospitalsklovnen fokusere på at skabe en god relation med barnet og familien, så de kommer igennem svære og smertefulde situationer. Det kræver en stor faglig viden både om den situation, de kommer ind i på hospitalet, og om, hvordan børn og voksne reagerer i sårbare situationer – og netop det er hospitalsklovnene også uddannet til,” forklarer Helle Nygård Kristensen.

Danske Hospitalsklovne besøger i dag indlagte børn på alle landets børneafdelinger samt institutioner og særtilbud for børn og unge, herunder 12 børnepsykiatriske dags- og døgnafsnit. Her spreder de hver dag smil og glæde for syge børn og deres søskende, forældre og bedsteforældre.

Gør en forskel for hele familien
Hospitalsklovnen er en kærlig og fortrolig ven, som barnet kan læne sig op ad i svære perioder. Sammen med indlagte børn skaber hospitalsklovne et fantasiunivers, som gør en stor forskel for hele barnets familie.

”Hospitalsklovnene er meget mere end røde klovnenæser, latter og ballondyr. De er eksperter i at være alvorlige og fjollede på én og samme tid, og det finder børn stor tryghed i. Jeg får ofte tåre i øjnene, når jeg oplever hospitalsklovnene, fordi det er så rørende at være vidne til deres samspil med børnene,” siger Lærke Bødker, der er mor til niårige Kaya, som er født med en tumor, uens benlængde og uden korsbånd.

Familien bor i Hvalsø og er blandt andet tilknyttet Sjællands Universitetshospital i Roskilde, Holbæk Sygehus og Hvidovre Hospital.

”Hospitalsklovnene er lige dér, hvor Kaya er, og de tager udgangspunkt i hende. For Kaya er det meget angstfuldt at være på hospitalet og blive stukket, så hun skriger meget. Men så spejler hospitalsklovnen Ludo hendes følelser og skriger endnu højere – indtil Kaya svarer, at så ondt gør det altså heller ikke! Det er samspil med barnet på virkelig højt plan,” fortæller Lærke.

Hospitalsklovne er vigtige fagpersoner
Danske Hospitalsklovne arbejder for at nå ud til alle indlagte børn, der kan have glæde af en hospitalsklovn. Foreningens arbejde er afhængig af støtte fra privatpersoner, fonde og sponsorer.

”I mine øjne er hospitalsklovnene lige så vigtige som sygeplejersker og læger – de er fagpersoner, der gør et vigtigt stykke arbejde for børn og familier på hospitalet. Dét mener jeg, at man bør støtte. I dag glæder Kaya sig faktisk til at komme på hospitalet på grund af hospitalsklovnene,” siger Lærke.

Alle kan støtte Danske Hospitalsklovne ved at købe den karakteristiske røde klovnenæse i webshops og butikker over hele landet.

Danske Hospitalsklovne har i dag 52 professionelt uddannede hospitalsklovne, som arbejder tæt sammen med personalet på børneafdelingerne. Hos Danske Hospitalsklovne gennemgår alle hospitalsklovne en internationalt anerkendt uddannelse på halvandet år og efteruddannes løbende.

Del på sociale medier