Det seneste halvandet år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant – også i Roskilde. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men vi er ikke i mål endnu, mener læge Betina Overgaard Kornblit fra Roskilde Lægehus, der er overrasket over, at der ikke er endnu flere piger i Roskilde kommune, der har taget imod tilbuddet om HPV-vaccination.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at andelen af HPV-vaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 til 53 pct. på landsplan siden maj måned sidste år. Denne positive fremgang har de unge piger i Roskilde i høj grad bidraget til. På halvandet år er vaccinationsdækningen i Roskilde nemlig mere end femdoblet med en stigning fra 10 til 56 pct. blandt piger født i 2004. Faktisk er Roskilde den Østsjællandske by, hvor antallet af vaccinerede piger er steget allermest.

Der er dog stadig mange piger, der ikke får den vigtige vaccine, som kan forhindre 90 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Og Betina Overgaard Kornblit, der er praktiserende læge i Roskilde, er overrasket over, at der ikke er endnu flere piger, der vælger at blive beskyttet imod livmoderhalskræft. Hun er dog glad for fremskridtet:

“Jeg tænker, det er vigtigt, at pigerne får talt om det, så det gode budskab spredes. Vi oplever heldigvis, at der kommer flere piger i vores lægehus, som har valgt at blive vaccineret. Det glæder os, at flere piger siger ja tak til vaccination, så vi i dag beskytter endnu flere piger mod livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer. Desuden vil tilfælde af kønsvorter, som er en stor gene, mindskes med vaccinen,” siger Betina Overgaard Kornblit.

HPV-vaccination er gratis, indtil man fylder 18 år. Det gælder også for dem, der er påbegyndt vaccination, men ikke er blevet færdige endnu. Så hvis man ønsker at blive beskyttet mod livmoderhalskræft og nærmer sig 18 års dagen, er det en god idé at tage en snak med sin læge og få taget stilling, mens vaccination er gratis.

Liselotte Christensen lever med mærkbare eftervirkninger fra livmoderhalskræft.

Liselotte er en af de kvinder, som ville ønske, at der fandtes en HPV-vaccine, da hun var yngre. Som 40-årig fik hun nemlig konstateret livmoderhalskræft, og de seneste seks år har hun måtte leve et liv ind og ud af hospitalet: “Strålebehandlingen har gjort mig inkontinent, og jeg kan kun gå 500 meter på grund af dårligt blodomløb i mit ben. Det føltes helt forkert at få at vide i min alder, at der er ting, som jeg ikke længere fysisk er i stand til. Når det hele føles træls og urimeligt, hjælper det at sætte tingene lidt på spidsen, og så bliver jeg taknemmelig for, at jeg stadig er her.”

Liselotte går i dag med støtte af en krykstok og arbejder på deltid. Sygdommen påvirker ikke kun hendes hverdag, men også resten af familien, som tæller en mand, en datter på 16 år og en søn på 12 år. “Vores søn var lige startet i skole, da jeg fik konstateret livmoderhalskræft, så han forstod ikke rigtigt, hvad der foregik. Men vores datter var 11 år, og hun har forstået det hele, så da hun fyldte 12 år, var der ingen tvivl om, at hun skulle have vaccinen.”

Liselotte Christensen glæder sig over, at tallene stiger og flere piger bliver vaccineret, så ingen andre skal gå igennem det, som hun har oplevet.

For yderligere information kontakt:

  • Roskilde Lægehus: Betina Overgaard Kornblit, privatpraktiserende læge – tlf. 42431468
  • Sundhedsstyrelsen: Pressechef Tina Guldmann Gustavsen – tlf. 93 59 01 58
  • Kræftens Bekæmpelse: Projektleder Louise Hougaard Jakobsen – tlf. 60 67 14 50
Fakta om HPV-vaccination

HPV-vaccination forebygger livmoderhalskræft, som skyldes HPV (human papilloma virus). HPV kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandringer, som kan udvikle sig til kræft.

Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger på 12 år bliver HPV-vaccineret, fordi:

  • Omkring 4 ud af 10 danskere under 30 år er smittet med HPV lige nu
  • Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden
  • Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark
  • Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen
  • HPV-vaccination kan forebygge 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft
  • WHO anbefaler HPV-vaccination, og vaccinen tilbydes piger i stort set alle lande i Europa

Hvis du er i tvivl, så tag en snak med din læge. HPV-vaccination er gratis for piger, indtil de fylder 18 år, så hvis piger over 12 år endnu ikke er blevet vaccineret, anbefaler vi at blive det.

Du kan også læse mere på www.stophpv.dk og følge os på Facebooksiden ’Stop HPV – stop livmoderhalskræft’.

Udviklingen i vaccinationsdækningen fordelt på landsdel

Tabel 1. Udviklingen i andelen af piger årgang 2004, der er færdigvaccinerede

Landsdel

Andel færdigvaccinerede piger, maj 2017

Andel færdigvaccinerede piger, november 2018

Bornholm

13 %

55 %

Fyn

14 %

59 %

København by + omegn

9 %

49 %

Nordjylland

11 %

51 %

Nordsjælland

10 %

54 %

Sydjylland

14 %

53 %

Vest- og Sydsjælland

10 %

48 %

Vestjylland

14 %

57 %

Østjylland

13 %

54 %

Østsjælland

10 %

53 %

Udviklingen i vaccinationsdækningen på landsplan

Tabel 1. Udviklingen af færdigvaccinerede piger årgang 2004

Landsplan

Andel færdigvaccinerede piger, maj 2017

Andel færdigvaccinerede piger, november 2018

Danmark

12 %

53 %

Se flere data fra Statens Serum Institut via dette link:

https://www.ssi.dk/Smitteberedskab/Sygdomsovervaagning/VaccinationSurveillance.aspx?vaccination=6&cohort=2004|2004&sex=0&xaxis=Landsdel&landsdel=100&show=Map&datatype=Vaccination&extendedfilters=True#HeaderText