Når man har prøvet at blive smidt ud af sin bolig, overnatte på tilfældige sofaer og sove på gaden, kan det være en stor omvæltning at få eget tag over hovedet. Men de særligt udsatte, som er målgruppen, har taget godt imod kommunens nye skæve boliger.

De fem boliger på Søndre Ringvej er bygget med de hjemløse for øje. Det er små individuelle huse, huslejen er lav og der er højt til loftet – i hvert fald i overført betydning. Opskriften virker. De første flyttede ind i maj, og de bor der alle endnu: “De fleste har prøvet at blive opsagt fra en bolig, fordi de ikke passede ind i rammerne. Nogle har endda oplevet at blive rigtig dårligt behandlet af naboerne, som ikke kunne rumme dem. Her kan de være sig selv uden at møde tilråb eller fordømmende blikke”, forklarer social vicevært Sanne Jørgensen.

Foto: Roskilde Kommune

Hjælp fra sociale viceværter.
Jesper Christiansen er også social vicevært. Tilsammen bruger Sanne og Jesper ca. 20 timer hver uge i de skæve boliger og hjælper borgerne med alt fra møbler og reparation af mobiltelefoner til kontakt til lægen og kommunen: “Vi arrangerer også fælles morgenmad en gang om ugen, hvilket er lidt af en udfordring, fordi de borgere, der bor her oftest foretrækker at være sig selv, men det går faktisk meget godt, siger Jesper Christiansen om tiltaget, der samtidig skal give borgerne lidt øvelse i sociale kompetencer”.

Indtil videre er tilbagemeldingerne fra borgerne gode: “De fortæller os, de er glade for at bo et sted, hvor de kan være sig selv og selv bestemme over deres hverdagsliv. Her er rimeligt frie tøjler, og ingen der kigger skævt til dem. Samtidig ved de, at hjælpen fra os er nær. Det er med til at skabe ro”, mener Sanne Jørgensen.

Privatliv frem for udsigt.
Der er tænkt ganske meget over boligernes udformning, så de passer til de borgere, der skal bo der. I stedet for vinduer på så mange sider som muligt, er der kun vinduer til én side i den 40 m² store bolig. Det sikrer, at beboerne ikke kan kigge ind til hinanden. Der er også placeret et redskabsskur overfor hoveddøren, hvilket egentlig spærrer for udsigten. Men for beboerne i de skæve boliger er udsigten ikke det vigtigste. Det er privatliv derimod.

Politisk besøg.
Politikere fra Beskæftigelses- og Socialudvalget har sammen med borgmester Joy Mogensen været forbi og se boligerne. Både borgmesteren og formanden for beskæftigelses- og socialudvalget Bent Jørgensen var glade for det, de så og hørte. Begge bemærkede det store vigtige arbejde, de sociale viceværter udførte. De er en vigtig del af pakken.

Joy Mogensen hæftede sig også ved boligernes udformning: “Det er godt tænkt og interessant at se, for det er jo omvendt af almindelige boliger. Her lægger man ofte op til ‘hej nabo’ og snak over hækken. Her er kunsten at sikre mest mulig privatliv, selv om boligerne ligger forholdsvist tæt. Samtidig er det lykkedes at bygge både billigt og bæredygtigt. Borgerne har brug for en billig husleje, men det er stadig ordentlige boliger”.

Der er indtil videre kun bygget fem boliger og et fælleshus. Når der ligger for mange boliger samlet, stiger risikoen for konflikter nemlig betydeligt: “Jeg tænker ‘værdighed’, når jeg ser og oplever boligerne og omgivelserne. Boligerne har en god størrelse, der er ikke for mange huse samlet på et sted, og borgerne vil gerne være her. Den fysiske placering er god, fordi vi er tæt på byen samtidig med, bygningerne ligger ugenert. Jeg synes, projektet er landet rigtig godt”, slutter Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

På dagen for besøget var der stille i området. Ingen af borgerne fra de skæve boliger valgte at kigge forbi fælleshuset og det politiske besøg. Men når borgerne kigger ind i fælleshuset næste gang, vil de måske opdage, at der står et nyt rosentræ udenfor. Det plantede borgmesteren og udvalgsformanden til dem som afslutning på besøget.

FAKTA:
Der er fem skæve boliger og et fælleshus. Husene er på 40 m² og består af køkken/alrum, soveværelse, badeværelse, terrasse og redskabsskur.
Huslejen er beregnet til 3.277 kr. om måneden, inkl. Vandforbrug, men ex. varme.
Lokalplanen giver mulighed for at bygge flere huse. I 2020 bliver det evalueret, hvordan de skæve boliger og området fungerer, og om der bør opføres flere boliger på stedet. Her vil beboerne også blive spurgt til råds.
Der er indtil videre flyttet tre borgere ind. En fjerde har sagt ja tak, mens den femte bolig afventer den rigtige borger.

Kontaktinformation.
Det er desværre ikke muligt at formidle kontakt til lejerne i de skæve boliger, da de foretrækker at være sig selv. Men I er meget velkomne til at kontakte nedenstående, hvis I skal vide mere om f.eks. arbejdet som social vicevært eller tankerne bag boligernes udformning.

Joy Mogensen, borgmester på telefon 51 52 36 51
Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget, 29 34 22 45
Sanne Jørgensen, social vicevært, Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: 30 65 10 85
Jesper Christiansen, social vicevært, Center for Socialpsykiatri, Roskilde Kommune: 30 84 19 75
Klaus Kellermann, bygherrerådgiver, Roskilde Kommune: 46 31 35 59
Kurt Hjortsø, chefkonsulent, Roskilde Kommune: 61 36 38 52