En ny type specialtog kommer til landet for at høvle sporskifterne til. Jernbanen på dele af Sjælland får nemlig i november besøg af drejehøvlen, som kan høvle sporskifterne med en præcision på under en tredjedel millimeter.

Pressebillede af drejehøvlen / BaneDanmark

Drejehøvlen har allerede kørt i Tyskland i flere år, og i 2016 testede vi den på få, udvalgte strækninger i Jylland. Resultaterne var så gode, at drejehøvlen nu kommer på turné flere steder på Sjælland – herunder flere steder i hovedstadsområdet.

“Drejehøvlen er udviklet med henblik på udelukkende at høvle sporskifter. Når vi høvler sporskifterne, forlænger vi deres levetid med flere år, og da et nyt sporskifte koster omkring en million, giver det god mening at give de sporskifter, der trænger, en tur med drejehøvlen,” siger Pernille Skovrup, sektionschef i Banedanmark.

Ved brug af drejehøvlen kommer der også færre ridser på skinnernes overflade, og det er med til at reducere de støjgener, der nogle gange følger med slibningen.

Del af større vedligeholdelsesindsats.
Når Banedanmark sender drejehøvlen eller et af dens “familiemedlemmer” ud i sporet, er det med til sikre, at jernbanen er godt vedligeholdt, og at vi dermed får mere jernbane for pengene.

“Drejehøvlen er blot et af flere specialtog, som Banedanmark lejer hos internationale jernbaneentreprenører, for at sikre en optimal vedligeholdelse af banen. De forskellige tog sliber, fræser og høvler skinnerne, og alt sammen er det med til at sikre, at sporet er i god form og dermed ikke kræver så mange reparationer,” siger Pernille Skovrup.

Ud over det specialuddannede personale kører der en lods fra Banedanmark med på toget. Lodsen er sikkerhedsuddannet og har det nødvendige strækningskendskab.

Sliber om natten – klargøres om dagen.
For at forstyrre trafikken mindst muligt drager drejehøvlen ud om natten. Drejehøvlen kører efter følgende plan:

18.-19. november Roskilde-Hvalsø.
19.-20. november Tølløse.
25.-26. november Ringsted.
26.-27. november Borup.

I dagtimerne, når personalet holder fri, skal sporskiftesliberen klargøres til den efterfølgende nat. Den 18. og 19. november holder drejehøvlen i Roskilde, og den 26. november holder den i Ringsted.

Læs mere om drejehøvlen og de øvrige skinneslibetog på Banedanmarks hjemmeside.