Kastanjehaven får snart mad fra eget køkken

Duften af hjemmelavet mad er kommet nærmere Kastanjehaven efter tildelingen af 2.673.000 fra Sundheds- og Ældreministeriet. Nu får Kastanjehaven eget produktionskøkken.

I dag har Plejecenteret Kastanjehaven i Jyllinge ikke et produktionskøkken, hvor der hver dag kan laves mad i eget hus. Men det bliver der snart blive ændret på, skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse:

– Der er stor livskvalitet forbundet med, at maden bliver lavet lokalt. Vi har allerede produktionskøkkener på størstedelen af kommunens øvrige plejecentre, men Kastanjehaven i Jyllinge har manglet. Derfor glæder det mig meget, at vi nu kan sætte gang i byggeriet af køkkenet, siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Roskilde er en af 65 kommuner, der har søgt penge fra  Sundheds- og Ældreministeriets køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem. Produktionskøkkenet på plejecenter Kastanjehaven skal etableres fra bunden. I forvejen er der nemlig ikke et centralt beliggende køkken på plejecentret. Der skal inddrages en plejebolig for at etablere køkkenet. Den samlede omkostning for etablering af produktionskøkken er på 3,583 mio. kr.

Fokus på gode spiseoplevelser
Sunde og nærende måltider er afgørende for den ældres mulighed for at leve godt. I Roskilde Kommune er der stort fokus på, at maden er en væsentlig del af både forebyggelse, behandling og rehabilitering. I de syv lokale produktionskøkkener bliver der lavet mad til plejehjem og bosteder i Roskilde Kommune. Der bliver i alt produceret ca. 800 portioner mad om dagen. Køkkenerne tilbereder en ernæringsrigtig kost ud fra årstidens råvarer. I efteråret 2016 har alle køkkener fået det økologiske spisemærke i bronze, det betyder at 30 til 60 procent af maden i Madservice er økologisk. På alle plejecentre er nedsat et kostudvalg, så der gennem løbende dialog, kan opnås kendskab til borgernes ønsker og behov:

– Vi har gennem flere år arbejdet hårdt på at give beboerne på plejecentrene en god spiseoplevelse og servere sund og næringsrig mad, som stimulerer appetitten, så de spiser nok. Vi har senest udgivet en mad- og måltidshåndbog til plejecentrene, som skal hjælpe både ledere og medarbejdere til at have fokus på den gode mad, siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Hidtil har beboerne på Kastanjehaven fået maden leveret fra Gundsø Omsorgscenter i Ågerup. Når køkkenet på kastanjehaven er etableret, vil Roskilde angiveligt være den første kommune i landet, hvor alle plejecentre får mad fra et lokalt produktionskøkken.

FAKTA

  • De bevilligede penge kommer fra en pulje på Finansloven 2017, og formålet er at bringe måltidet og madlavningen tættere på så mange ældre som muligt.
  • Roskilde Kommune har modtaget 2.673.000 kr. Pengene skal gå til etablering af produktionskøkken på plejecenter Kastanjehaven i  Jyllinge. Plejecentret består af 50 boliger samt Rehabiliteringscenter Roskilde.
  • Den samlede omkostning for etablering af produktionskøkken er på 3,583 mio. kr. Kommunen betaler selv 910.000 kr.