Gøteborg er blandt de første europæiske storbyer, der bruger mange elbusser i den kollektive trafik – og har gode erfaringer med det. Politikerne i Roskilde overvejer nu, om de skal gå samme vej fra 2018 siger Roskilde kommune i en pressemeddelelse.

Plan- og Teknikudvalget har netop været på en faglig tur sammen med kommunens trafikplanlæggere og studeret, hvordan Gøteborg i Sverige har omlagt en busrute til eldrift i den kollektive trafik.

Elbus i Gøreborg
Elbus i Gøreborg

“I Roskilde har vi netop taget vores første elbus i brug. Den kører på ruterne 201A og 202A. Det giver rigtig god mening, at vi nu tager det næste skridt og forbereder os til den politiske drøftelse af, hvilke bustyper vi gerne vil have, når vi skal have nye i 2018”, siger udvalgsformand Torben Jørgensen, “og her skal vi selvfølgelig gøre brug af andre kommuners gode erfaringer”.

Elbusser og andre elkøretøjer har mange fordele. De er støjsvage og gavner klimaet både med hensyn til CO2-udledning og partikelforurening.

Flere passagerer
Roskilde Kommune introducerede i 2012 sin nye køreplan, som indebar store omlægninger. Bl.a. blev ruterne 201A og 202A introduceret. De busruter kører hyppigt og på faste minuttal. Den nye køreplan har vendt udviklingen i passagertal fra faldende til stigende, og det har allerede betydet, at det har været muligt at introducere enkelte forbedringer indenfor den samme kommunale økonomi.

“Det er vigtigt med en god, hurtig og hyppig busbetjening. Det viser erfaringerne. Det er en forudsætning for, at flere vælger at lade bilen stå og i stedet benytte den offentlige trafik. Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi også har oplevet “bump på vejen”, hvor vi har måttet justere ruterne af hensyn til forskellige brugergrupper. Men vi skal holde fokus på, at stigende passagertal sikrer, at vi kan holde gode ruter i drift og måske også kan udbygge nogle af dem, bl.a. til glæde for vores ældre medborgere”, siger Torben Jørgensen.

Fakta
Plan- og Teknikudvalget, kommunens trafikplanlæggere og kommunens faglige kontaktperson hos Movia har været på en faglig tur til Gøteborg. Besøget har budt på både besigtigelse af endestationer og opladningsfaciliteter, busture rundt i byen, oplæg fra busoperatøren, besøg hos producent af elbusser – og ikke mindst et spændende oplæg om varedistribution med mindre elbiler i bymidten.

I løbet af 2017 skal kommunens busmateriel i udbud, og det er den opgave, inspirationsturen er et led i forberedelsen til.