I kampagneugerne 38 og 39 kan du få tjekket, om du lider af lungesygdommen KOL, i et af kommunens sundheds- og omsorgscentre eller hos egen læge

Vi skulle jo gerne alle kunne deltage i denne slags aktiviteter.
Vi skulle jo gerne alle kunne deltage i denne slags aktiviteter.

I uge 38 og 39 fokuserer Roskilde Kommune på lungesygdommen KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, tidligere kendt som ’rygerlunger’. Den landsdækkende kampagne ’Pust liv i din hverdag’ skal opspore borgere, der ikke selv ved, om de har sygdommen. Ifølge Lungeforeningen lider omkring 320.000 danskere af den alvorlige lungesygdom KOL, men kun ca. halvdelen ved, at de har sygdommen. I Roskilde Kommune kan man blive tjekket i et af de kommunale sundheds- og omsorgscentre eller hos sin egen læge.

– Hvert år er der mange mennesker, der enten dør af KOL eller må leve med en betydelig lavere livskvalitet, fordi sygdommen er opdaget for sent. Jo før den opdages, jo bedre er chancen for at bremse sygdommen, så man kan leve et godt liv med den. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, når man har lungesymptomer over en længere periode, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov i en pressemeddelelse fra Roskilde Kommune

Udfordringen med lungesygdommen KOL er, at symptomerne tidligt i forløbet kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form. Mange reagerer derfor ikke. Men oplever man lungesymptomer i en periode på to måneder eller mere, er det vigtigt, at man får et lungetjek. Især hvis man er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

Symptomerne på KOL er:

Hoste (tør eller med slim)

Pibende eller hvæsende vejrtrækning

Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig. Fx når du går på trapper eller løber efter bussen

Gentagende lungebetændelse

Du kan få et anonymt lungetjek følgende steder i kommunen

Roskilde:

D. 19. og 26. september Kl. 13-16 i Beboerhuset, Rønnebærparken 74

D. 21. september kl. 14-16 og d. 28. september kl. 14-17 i Sundheds- og Omsorgscentret Midt, Æblehaven 74 og i Sundhedscentret på Rådhuset, Rådhusbuen 1. OBS indgang og indkørsel fra Gormsvej

Jyllinge:

D. 21. september kl. 14-16 og d. 28. september kl. 14-17 i Sundheds- og Omsorgscentret Nord, Kirkebjergvej 2

Viby:

D. 27. september kl. 14-16 Sundheds- og Omsorgscentret Syd, Toftehøjen, Toftehøjvej 20

Fakta om kampagnen

’Pust liv i din hverdag’ er en landsdækkende kampagne, som Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen, står bag. Kampagnen sætter i uge 38 og 39 fokus på lungesygdommen KOL og dens symptomer. Det skal få flere til at søge læge og få lavet en lungefunktionsmåling, hvis de oplever symptomer på KOL.

Matas er partner i kampagnen, og i alle landets Matas-butikker vil man derfor kunne møde kampagnen og høre mere.

Borgerne vil også kunne møde kampagnen hos deres praktiserende læge og mange andre steder.

Læs mere på kampagnens hjemmeside: www.pustliv.dk.

Fakta om KOL

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men kun ca. halvdelen ved det selv. KOL er den fjerdehyppigste dødsårsag i Danmark, og 16 mennesker dør på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, tage inhalationsmedicin og være fysisk aktiv. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

På både www.lunge.dk, www.astma-allergi.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.