Selv om udsatte borgere har gavn af kontakt til andre, bliver de ofte isolerede i traditionelle kommunale tilbud. Nu skaber Roskilde Kommune ’MakersCorner’, hvor udsatte borgere møder andre i et arbejds- og værkstedsfællesskab bygget af containere i en nedlagt industrihal. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Café_Hal7Det nyskabende projekt MakersCorner giver udsatte borgere, fx med psykiske lidelser, et fællesskab med iværksættere og frivillige DIY-typer. I stedet for et opholdssted, hvor de udsatte borgere kun møder hinanden, skaber kommune og foreninger i samarbejde et nyt fællesskab i utraditionelle omgivelser. På den måde går borgerne fra at være modtagere af en indsats til at være medlemmer og medskabere af det nye sted:

– Jeg er taknemmelig for og rigtig stolt over, at Den A.P. Møllerske Støttefond har valgt MakersCorner som et af de første projekter, der får andel i de 750 mio. kr., der er afsat til socialt udsatte, siger borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S) og fortsætter:

– Som den eneste kommune i landet kan Roskilde Kommune nu levere en unik vifte af tilbud til vores udsatte borgere. Med de tre tilbud på INSP!, ARK og nu MakersCorner har vi sat os i førersædet, når det handler om at skabe gode relationer og netværk, som er så afgørende for udsatte borgeres udvikling og livskvalitet, forklarer Joy Mogensen.

Udover Bistedet, som er en forening for psykisk sårbare, er foreningen Orange Makers helt central for konceptet. Foreningens medlemmer består af gør-det-selv-folk, opfindere og nørder i alle aldre, der nu får et helt nyt værksted at boltre sig i:

Hal 7. Foto: MadsLorenzen
Hal 7. Foto: MadsLorenzen

– Orange Makerspace er ved at eksplodere af begejstring. Vi kan nu realisere et banebrydende deleværksted i Musicons Hal 7, hvor seje makere mødes og er med til at give udsatte borgere i Roskilde et tiltrængt fællesskab, hvor man bygger og hygger sammen, siger Mads Højberg fra Foreningen Orange Maker.

Med MakersCorner tænkes rammer, omgivelser og indhold sammen. Målet er at skabe et sted, hvor de psykisk sårbare oplever en øget livskvalitet gennem samvær med andre og samtid får prøvet sig selv af i nye sammenhænge:

– I andre projekter, som involverer civilsamfundet, oplever vi, at vores psykisk sårbare borgere har svært ved at finde sig til rette i faste rammer med mange regler. I Orange Makers er de vant til at arbejde med frivillige, og der er en åbenhed og tolerance overfor det anderledes. Samtidig ved vi, at omgivelserne er vigtige for, hvor godt de psykisk sårbare føler sig tilpas. Et afslappet miljø er langt bedre end en kontorbygning med hvide vægge. MakersCorner er ganske enkelt en ideel ramme for inklusion og et helt unikt tilbud – også på landsplan, forklarer formand for beskæftigelses- og socialudvalget i Roskilde Kommune, Bent Jørgensen.

Roskilde Kommune arbejder ud fra en vision om at skabe tryghed og muligheder i livet for den enkelte borger bl.a. gennem stærke fællesskaber. De frivillige i foreningerne er drevet af et stærkt lokalt samfundsengagement, og de psykisk sårbare borgere kobler sig således på inkluderende miljøer i stedet for at sidde isoleret med hinanden. De socialfaglige medarbejdere, der er tilknyttet MakersCorner, støtter borgerne gennem processen, bl.a. de mange møder mellem forskellige mennesker.

MakersCorner giver borgerne noget at stå op til og muligheden for at møde mennesker i forskellige livssituationer. Målet er, at det skal bidrage til at gøre dem bedre i stand til at håndtere deres eget liv, fx på uddannelsesinstitutioner, på arbejdsmarkedet eller i dannelsen af sociale netværk fremover.

FAKTA
– Den A.P. Møllerske Støttefond besluttede i april 2016 at donere 750 millioner kroner til udsatte borgere. Et af de første projekter, der modtager støtte, er MakersCorner i Roskilde Kommune. Projektet har modtaget 6.8 mio. kr.

– MakersCorner etableres af Roskilde Kommune i samarbejde med foreningerne Orange Makers og Bistedet. Foreningen Orange Markers samler gør-det-selv-folk, opfindere og nørder i alle aldre og på alle niveauer. Bistedet er en forening for psykisk sårbare, etableret og drevet af psykisk sårbare mennesker. Tanken med MakersCorner er at øge den sociale inklusion af borgere med psykisk sårbarhed. MakersCorner bliver et lærings, arbejds – og værkstedsfællesskab, der udvikles med, for og af mennesker med psykisk sårbarhed i samarbejde med frivillige.

– Der opstilles i alt 26 containere i den nedlagte industrihal ”Hal 7” i Roskildes kreative byområde Musicon. I containerne etableres bl.a. værksteder, undervisnings- og opholdsrum, produktionskøkken, kontorer og toiletfaciliteter.

– MakersCorner åbner omkring årsskiftet.

UNIKKE TILBUD TIL UDSATTE BORGERE I ROSKILDE KOMMUNE:
INSP! Aktivitetssted for alle borgere. De, der kommer, skaber selv aktiviteterne. INSP! er ramme for samarbejde om rehabilitering, inklusion og normalitet for borgere med bl.a. psykiske og sociale problemer.

ARK: Akademiet for Recovery og Kompetenceudvikling er et unikt tiltag, hvor kommunen støtter psykisk sårbare ved dels at tilbyde særlige kurser, dels bruge undervisere, der selv har en baggrund som psykisk sårbare – såkaldte peers.

MakersCorner: Et arbejds- og værkstedsfællesskab, hvor udsatte borgere mødes med gør-det-selv-borgere i forskellige værksteder (fx tech, træ, tekstil, lydstudie, kunst).