Skole- og Børneudvalget beder forvaltningen komme med forslag til, hvordan de klub-afdelinger, der har børn fra Tjørnegårdskolen, kan organiseres på en bedre måde. Baggrunden er en evaluering af den ændring af klubstrukturen til de fem nuværende områder, byrådet besluttede i januar 2014. De større områder gør det muligt at udvikle forpligtende samarbejder med skolerne ud fra et princip om ”en skole – en klub”.

“Evalueringen viser, at klubstrukturen med de fem områder virker. Den har givet bæredygtige klubenheder, som kan tilbyde de unge et større udvalg af aktiviteter. Men der er nogle udfordringer med afdelingernes størrelse i Område Midt, som samtidig også har mange boligsociale opgaver” siger formanden for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen.

De seks afdelinger i Klubområde Midt har forholdsvis færre medlemmer på grund af et lavt elevgrundlag i distriktet. Klubområdet samarbejder blandt andet med Tjørnegårdsskolen, som har børn i klub-afdelingerne Hyrdehøj og Arena. Skolen bruger klubbens pædagoger i formiddagstimerne, hvor børnene er i skole. Men det er ikke nok til, at det skaber fuldtidsstillinger for pædagogerne i de to klub-afdelinger. En mulighed er at samle de to afdelinger i én større klub-afdeling. Men Skole- og Børneudvalget ønsker også at få forelagt alternative muligheder.

“Vi skal sørge for, at klubberne fortsat er et stærkt og godt fritidstilbud, som børnene gerne kommer i. Vi har fået bremset frafaldet efter skolereformen, og nu vil vi arbejde målrettet videre og så må vi gøre det, der skal til, for at få flere unge til at vælge at gå i klub” siger Claus Larsen.

Udvalgsformand Claus Larsen foto EJP

Skole- og Børneudvalget har tidligere besluttet at fastlåse budgettet på klubområdet, så afdelingerne ikke resten af året mister penge, når de får udmeldelser. Ressourcemodellen for klubområdet er ellers således, at pengene følger barnet. Den model betyder, at især de mindre afdelinger er sårbare, når de mister medlemmer.

Roskilde Kommune har altid haft et fagligt godt og meget efterspurgt klubtilbud. Men folkeskolereformen har betydet længere skoledage for eleverne, som derfor har kortere tid til at være i klub. Skole- og Børneudvalget arbejder med at udvikle klubområdet for at sikre et bæredygtigt klubtilbud i hele kommunen under de nye vilkår.

Pr. 1. september 2015 var der 3.302 klubmedlemmer, svarende til 88,3 % af de indskrevne elever på de relevante årgange. På samme tidspunkt i 2014 var der 90,1 % af de indskrevne elever, der var klubmedlemmer.

Fald i efterspørgsel i syd koster dagplejepladser

Igennem de seneste seks måneder er der gradvist blevet 11 ledige pladser i dagplejen i Gadstrup og Snoldelev, hvor der er i alt 24 pladser. Og der er ingen udsigt til, at det vender. Frem til 1. maj 2016 er kun ét barn skrevet op til dagpleje i pasningsdistriktet.

Derfor har Skole- og Børneudvalget nu besluttet at nedlægge otte pladser i dagplejen i Gadstrup/Snoldelev, så der er i alt 16 pladser. Der er altså stadig en mindre overskydende kapacitet, så der er taget højde for, at der kan komme forældre til området, som ønsker plads i dagplejen.

“Hele byrådet er meget optaget af at have et godt tilbud om dagpleje til de forældre, der ønsker det. Men vi kan ikke bare se bort fra, at børnetallet falder, for vi har også et ansvar for den samlede økonomi. Vi kan ikke fortsætte med at betale for tomme pladser i dagplejen, når der ingen udsigt er til, at de bliver fyldt op” siger formand for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen.
Når ledige pladser i dagplejen giver merudgifter, skyldes det, at pengene her ikke følger barnet, sådan som det er tilfældet med vuggestue- og børnehavebørn. Udgiften til en plads i dagplejen falder derfor ikke væk, selvom pladsen ikke længere er besat. Samtidig mister kommunen også forældres betaling for pladsen.

Forældrene bestemmer selv ved indskrivningen af deres barn, om de vil søge en dagpleje- eller vuggestueplads. Opstår den situation i et pasningsdistrikt, at der mangler pladser i dagplejen i forhold til forældrenes ønsker, går kommunen i gang med at søge flere dagplejere.

Hjortekjær i Vindinge bliver børnehus

Skole- og Børneudvalget har besluttet, at det kommunale dagtilbud Hjortekjær i Vindinge nu bliver børnehus, med plads til både vuggestue- og børnehavebørn. Planen var ellers, at de 20 vuggestuepladser først skal følges op med børnehavepladser i takt med, at der opstår behov for det. Men efterspørgslen er kommet hurtigere end ventet.

“Jeg glæder mig over, at børnetallet som et af de få steder i kommunen stiger i Vindinge, og at forældrene allerede nu efterspørger børnehavepladserne. Det viser jo tydeligt, at vi har disponeret rigtigt i Skole- og Børneudvalget ved at give borgerne i Vindinge nem adgang til en plads i lokalområdet” siger Claus Larsen, formand for Skole- og Børneudvalget.
Huset, som dagtilbuddet bor i, har tidligere været brugt af klub-afdelingen Tingstedet, som nu er rykket til skolen som skoleklub. Dagtilbuddet er ny startet og har lige nu 14 børn. Fuldt udbygget vil der være plads til 20 vuggestuebørn og op til 36 børnehavebørn.