Den internationale Modelteater Festival i Viby 7.-8. oktober blev en succes for partnerskabet KulturCosmos, RoskildeBibliotekerne og Dansk Modelteater Forening.

Slag på tasken tog 450 del i de mange aktiviteter lørdag og søndag. Inklusiv en lang række frivillige foruden de deltagende teaterfolk fra flere lande. Der kom tilrejsende modelteaterentusiaster med shoppingliste til de forestillinger, de ville se, og der dukkede besøgende op, som aldrig før havde set modelteater. Alle lod de sig villigt trække ind i det specielle miniatureunivers, hvor eventyrlige ting kan lade sig gøre på små scener. Nogle så en enkelt forestilling, andre flere, og adskillige gæster fortalte, at de var blevet hængende lidt på længere på Festivalen end de selv havde forventet.

Ikke mindre end 32 modelteaterforestillinger blev gennemført på scener flere forskellige steder i byen. Til hver forestilling var der mellem 7 og 20 tilskuere, og der var internationale oplevelser at hente. En betagende version af eventyret De Vilde Svaner med smuk underlægningsmusik blev fortalt på engelsk ovenpå i CosmosHuset. Hos Boligmægleren kunne man se My Fair Lady på tysk, og på Viby Kro blev der både spillet En festaften i Tivoli på dansk og Svanesøen på tysk, mens Kaj Munk skuespillet Før Cannae og eventyrforestillingen Svinedrengen og Prinsessen på Ærten blev opført på Toftehøjen.

Omdrejningspunktet for festivalen var CosmosHallen, hvor depotrummet var omskabt til teaterrum for den dokumentariske forestilling SOS Italia, der foregik på tysk. Inde i hallen blev Den lille Rødhætte og Ulven og Den sidste Mohikaner opført af lokale Viby-kræfter uden stor erfaring med modelteater. Der var publikum til det hele.

De fleste af forestillingerne appellerede mest til voksne. For børn var der til gengæld workshop, hvor de selv kunne bygge teatre til deres egne fortællinger. Det var der mange, der brugte timer på. I hallen var der også udstilling og salg af modelteaterudstyr og foredrag om lyssætning. Der var en fin koncentreret stemning over det hele.

På Viby Bibliotek blev der holdt tre foredrag. Martin Spang Olsen, formand for Dansk Modelteater Forening, trak fuldt hus til sin personlige beretning med filmklip om modelteatrets betydning i hans familie. Per Brink Abrahamsen, tidligere leder af Svalegangens Dukketeater i Århus, fortalte levende om sit fine samarbejde med Dronning Margrethe om scenografi til flere forskellige modelteaterforestillinger. Det burde flere have overværet.

Lørdag aften var der på Viby Kro debatsession om modelteatrets fremtid. Der var enighed om, at denne miniature teaterverden savner engagerede unge aktører for at kunne overleve. Skuespillerelev Emma Silja Sångren sagde, at hun og hendes unge kolleger ikke får kendskab til modelteatergenren gennem deres uddannelse, så de ved ikke, om de kan se muligheder i det. Den bold blev grebet af debattens ældste deltager, Jytte Abildstrøm, som tilbød at komme på inspirations besøg på Den Danske Scenekunstskole og dele ud af sine erfaringer. Så der blev skabt nye alliancer i Viby.