De to socialøkonomiske initiativer Genskab og Affaldsimperiet får henholdsvis 75.000 kr. og 47.500 kr. af kommunen til at udvikle sig yderligere.

Både Genskab og Affaldsimperiet har fokus på genbrug og upcycling, og virksomhederne henvender sig til det samme private marked. Det ene er et møbel- og cykelværksted, det andet koncept for en butik med lokalt producerede varer: – Projektet Genskab vil skabe et sted, hvor lokale kan sætte møbler i stand og komme og købe genbrugsmøbler. Affaldsimperiet arbejder på en pop-up-butik med varer, der er produceret lokalt. Men begge virksomheder har brug for en hjælpende hånd til at udvikle sig, og det bidrager vi med nu, forklarer Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Begge projekter er med i Det Grønne Erhvervsnetværk, som ud over at ville skabe større synergi mellem grønne initiativer og virksomheder i byen, også har ambitioner om at bidrage til lokal, grøn vækst. Netværket har ca. 20-30 medlemmer, som mødes en gang om måneden. 

UP-cyclede møbler.
Genskab skal bruge bidraget til at skabe et værksted og mødested, hvor lokale kan sætte møbler i stand og købe up-cyclede møbler og inventar. Virksomheden ønsker også at arrangere fx up-cycling-workshops, der sætter fokus på bæredygtighed, miljøaspekter og genbrug. Derigennem håber Genskab at bidrage til, at deltagerne fremover vil genbruge mere.

Mobil butik med lokale varer.
Affaldsimperiet vil udvikle et mobilt butikskoncept, der i samarbejde med frivillige og kunderne udvikler, producerer og sælger bæredygtige, lokalt producerede varer med fokus på en grøn profil.

Mere fokus på socialøkonomi end tidligere.
Tanken med den socialøkonomiske pulje er at understøtte socialøkonomiske initiativer, der kan skabe konkret socialøkonomisk effekt i kommunen. Roskilde Kommune har arbejdet med socialøkonomiske virksomheder gennem mange år, men i dag er indsatsen på det socialøkonomiske område mere systematisk og strategisk: – Vi har et betydeligt bedre set-up i forhold til at støtte og udvikle sociale iværksættere end tidligere. Byrådet har vedtaget en strategi på området, ligesom vi har en medarbejder, der hjælper de socialøkonomiske initiativer med at finde fodfæste, slutter Bent Jørgensen.

DEFINITIONER.
· UPcycling = Affald bruges til nye formål og til at gøre nye materialer bedre, fx smykker designet af legetøj eller ny beton, der blandes med knust beton og bliver endnu stærkere.
· REcycling = Genanvendelse af materiale i sin oprindelige form, fx genbrugstøj, glasflasker, som vaskes og fyldes igen af producenten.
· DOWNcycling = Materialerne nedbrydes, før de bliver en del af et nyt produkt, fx gamle aviser, der bliver til æggebakker eller plasticflasker, der bliver til fleecetrøjer.

FAKTA.
· Beskæftigelses- og Socialudvalget afsatte i april 2017 100.000 kr. til en pulje til socialøkonomiske initiativer. De to ansøgninger, som har fået støtte, betyder, at puljen udvides med 22.500 kr.
· Kommunen har et væld af spirende socialøkonomiske initiativer og bidrager til deres udvikling ved puljer som denne og gennem løbende sparring om bl.a. forretningsudvikling og netværksskabelse.
· Den suverænt største socialøkonomiske virksomhed i Roskilde Kommune er Roskilde Festival med flere end 65 fuldtidsfastansatte og 30.000 frivillige.