De unge skal huske at vælge uddannelse med hjertet

Eleverne i 9. klasse skal meget snart tage en stor beslutning om, hvad fremtiden skal bringe. Regionens erhvervsskoler er gået sammen om et projekt, der skal sikre, at de unge husker at lytte til deres hjerte inden de vælger ungdomsuddannelse.

vaelg-med-hjertet2

Det er et stort valg, der skal tages, når folkeskolen er overstået. Hos regionens erhvervsskoler synes man, at det er vigtigt at de unge tænker over deres valg, og følger deres hjerte i stedet for mængden. Derfor er ni erhvervsskoler gået sammen om projektet ”Vælg med hjertet”, der er et samarbejde mellem ZBC, Selandia EUC Nordvest Sjælland, EUC Sjælland, Roskilde Tekniske Skole, Køge Handelsskole, CELF, SOSU Sjælland og SOSU Nyk. F.

Der er alt for få unge, der vælger at tage en erhvervsuddannelse, og hele landet kommet til at mange faglært arbejdskraft i fremtiden. Projekt ”Vælg med hjertet – drop fordommene” har i løbet af efteråret mødt forældre og elever i regionens folkeskoler med små film og spil, der sætter fokus på fordomme og lægger op til at elever og forældre tør tale åbent om den kultur, der er omkring uddannelsesvalg.

For nylig var ZBC på besøg hos 9. klasserne på Campus Skolen i Ringsted, hvor fordomme og uddannelsesmuligheder var på dagsordenen. Eleverne så bl.a. filmen om Laurids, der gerne vil tage en praktisk vej mod hans mål om at blive civilingeniør, men møder modstand fra både venner og mor. Mange tror nemlig, at man med en erhvervsuddannelse lukker døre og ikke mindst muligheden for at læse videre, men sådan er det ikke.

”Når man kommer ud til de unge er det godt at have nogle værktøjer, som disse film til at italesætte de udfordringer og modstand, som de unge mennesker har. Det kan være rigtig svært at sige sine forældre imod og gå en anden vej end sine venner, så det er rigtig vigtigt, at vi kommer og italesætter det – både blandt eleverne, men også deres forældre. Det handler om, at de unge skal vælge med deres hjerte, for der er ingen uddannelse der er bedre end andre.” fortæller Dorte Johansen, der er vejleder på ZBC i Ringsted og tager ud med projektet på områdets folkeskoler.

Eleverne var også glade for den indsigt de fik. Selvom flere af dem synes de havde besluttet sig for, hvilken vej de skal gå efter sommerferien, synes de det relevant at snakke om, hvorvidt man selv har træffet beslutning med hjertet. Julie Jul fra 9.D på Campusskolen i Ringsted sagde det kort og præcist:  ”Man skal ikke bare følge efter det de andre gør. Man skal gøre det man selv vil.”