Minister hører om Roskildemodellen  download (2)

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann var i dag på Roskilde Rådhus for at høre om Roskilde Kommunes faglige indsats for børn og unge, der har det svært.

Ministeren har netop været på besøg i Roskilde Kommunes Børn og Unge afdeling for at høre om, hvordan kommunen arbejder med at hjælpe udsatte børn og unge. Ministeren blev præsenteret for Roskilde Kommunes tværsektorielle elektroniske værktøj til tidlig opsporing – Roskildemodellen, som også indeholder en lovpligtig beredskabsplan for udsatte børn og unge.

Roskildemodellen skal give professionelle et fælles redskab, når de skal handle i forhold til et barn eller en ung, som måske har brug for særlig støtte eller er omsorgssvigtet.

Jeg er glad for, at ministeren har ønsket at besøge Roskilde Kommune og høre om den måde, vi fagligt griber det an på, når børn og unge har det svært og har brug for hjælp af f.eks. læreren, pædagogen, sundhedsplejen eller socialrådgiveren. Jeg oplever det som en anerkendelse af, at vi gør det godt, og at vi – forhåbentlig – også kan tjene som inspiration for andre kommuner, siger borgmester Joy Mogensen, Roskilde Kommune.

Indsatsen i Roskilde Kommune rækker fra tidlig opsporing og tidlig indsats i forhold til børn og unge, der udsættes for svigt eller overgreb, over netværk og indsatser tæt på borgerne og i sidste ende til anbringelser uden for hjemmet, når det er den nødvendige udvej. Men indsatsen handler også om at forebygge anbringelser ved at komme familien til undsætning inden det går helt galt.
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann siger om sit besøg i Roskilde Kommune:
For mig er det vigtigt at tilrettelægge mit arbejde, så jeg har mulighed for at komme helt ind i det kommunale maskinrum, og det er meget inspirerende at se, hvordan man i Roskilde Kommune arbejder med den tidlige forebyggende indsats i forhold til udsatte børn. Det er opløftende at se Roskilde Kommune udføre sit sociale og kommunale arbejde så dygtigt.

Ud over de udsatte børn og unge faldt snakken også på uledsagede flygtningebørn, som kommunen har stor succes med at få i arbejde eller uddannelse, og på det samarbejde, kommunen har med Børns Vilkår om bedre inddragelse af børn og unge i deres egne sager.

Roskildemodellen skal sikre, at samarbejdet mellem daginstitutioner, skoler, klubber, de sociale myndigheder og den enkelte familie kan foregå, så vi er sikre på, at barnet og familien får den nødvendige hjælp, der hvor barnet eller den unge har sin hverdag. Social- og indenrigsministeren er blandt andet optaget af, hvordan kommunen har implementeret det forebyggende mindset hos medarbejderne, der er nødvendigt for at modellen fungerer.