En stor bevilling fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond giver nu Vikingeskibsmuseet mulighed for at undersøge og eksperimentere med fortællinger om miljøhistorie, maritim kultur og det blå Danmark. Det skal give den transformerede Vikingeskibshal nyt liv.
Om bare få år flytter de fem vikingeskibe fra Roskilde Fjord til en ny udstillingsbygning i sikkerhed for havets kræfter og klimaforandringer. Det giver muligheder for at tilføje nye perspektiver på menneskets samspil med havet i en transformeret Vikingeskibshal.
”Vikingeskibshallens enestående placering på kanten af Roskilde fjord skal skabe rammerne for formidling af et helt nyt maritimt univers. Her vil vi folde fortællinger ud om samspillet mellem mennesket, skibet og havet. Med bevillingen fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond kan vi nu begynde arbejdet med at udvikle fantastiske oplevelser for vores gæster i den ikoniske hal,” fortæller Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen.
Over de næste fem år giver en fem millioner kroner stor bevilling fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond mulighed for at indgå nye samarbejder på tværs af fagfelter for at opbygge viden, skabe, eksperimentere, udvikle og teste formidlingsideer i praksis.
Hvad er Miljøhistorie?
Miljøhistorie er studiet af, hvordan mennesker og natur har påvirket hinanden gennem tiden. Det er en tværfaglig disciplin, der trækker på blandt andet naturvidenskabelige studier, arkæologi og historiske kilder.
Et evigt foranderligt landskab med smeltende isbræer, land- og havstigninger og ændringer i flora og fauna gennem årtusinder har krævet, at mennesker gennem generationer har måttet tilpasse sig ændrede livsvilkår og udvikle nye teknologier for at gribe de muligheder, der ligger i den evige forandring af naturgrundlaget.
En dynamisk kystlinje her i Norden førte eksempelvis til udviklingen af en stærk, nordisk søfartskultur og nye, maritime livsformer langs kysterne.
Menneskets samspil med naturen i centrum
Vikingeskibshallen er placeret perfekt til at formidle netop de miljøhistoriske perspektiver. Hallen kommer til at fungere som en levende ramme, der er mærket af nutidens miljøforandringer. Samspillet med fjordlandskabet og årstidernes gang kan forstærke udstillinger, værksteder, laboratorier og publikumsaktiviteter.
”Det er en stor gave at få midler til at undersøge, teste og eksperimentere med fortællinger, der kan blive en del af den transformerede hal. Med bevillingen får vi ressourcer til at etablere samarbejder ud af huset, lave brugerinddragende processer, udvikle pilotudstillinger, teste aktiviteter og læringskoncepter som alt sammen skal hjælpe os til at blive skarpere på, hvordan vi som museum skal formidle vores miljøhistoriske fortællinger om det maritime liv,” siger museumsinspektør Louise Henriksen, som er projektleder for formidlingen i Nyt Museum
Et af målene med indholdet i den transformerede hal er at vise, hvordan vores forfædres forhold til naturen og ressourcer kan være med til at vise en vej ind i en mere bæredygtig fremtid i en verden, hvor naturen, som vi kender den, er under forandring.
”I de her år forandrer havstrømmene sig, der er havvandsstigninger og ekstreme mængder af vand fra nedbør, som skyller gennem de moderne landskaber og skaber nye udfordringer, men måske også nye muligheder. Målet er, at hallen ikke kun skal fortælle om fortiden, men også kan give os nye perspektiver på samspillet med naturen i fremtiden,” lyder det fra chef for Nyt Vikingeskibsmuseum Kristoffer Kejser.
Økonomisk status for Nyt Vikingeskibsmuseum
Bevillinger til at opføre en ny udstillingsbygning til Vikingeskibene fra Roskilde Fjord er på plads.
Vikingeskibsmuseet har endnu ikke rejst midler til den transformation af Vikingeskibshallen, som Lundgaard & Tranberg arkitekter i samarbejde med Christoffer Harlang Architects har udarbejdet et forslag til.
A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond har bevilget fem millioner til udvikling af det miljøhistoriske perspektiv i Vikingeskibshallen.