Jorden ryster og der er øretæver i luften. Ja, der er såmænd endnu engang ballade i Ripa. Intriger og spontane optøjer har været hverdag i Klub Roskilde Midt, der i sidste uge var havnet midt i et slægtsdrama, som klubbørnene selv har iscenesat.
”Året er 803 e.Kr og Ravne slægten er kaldt til tinge, efter at Jarlen Rollo Ravnssøn er taget på vikingefærd og på mystisk vis forsvundet. En ny tronarving skal findes mellem Einar Jarlsbror og Hilde den Røde. Ravne-slægten er splittet og et blodigt opgør er under opsejling”
Sådan startede sidste uge i Klub Roskilde Midt noget utraditionelt. Alle klubbørn var nemlig inviteret indenfor i historien om Ravne-slægtens kamp om tronen. De tre barske vikinger, Hilde, Einar og Bose, var hentet ind for at styre tropperne og slagets gang. Det var nemlig de fremmødte klubbørn, der stod for at udvikle historien undervejs.
“De seje vikinger har i ugens løb klaret forskellige udfordringer og opgaver. For eksempel har de samlet ressourcer til de forskellige købmænd. De, der har haft forretninger, har fremstillet varer. Men vigtigst af alt har det handlet om, at klubbørnene har fået en oplevelse af at være en del af et større fællesskab – på kryds og tværs af alder, køn og øvrige interesser”, forklarer klubleder Marianne Laugesen.
Byen og klubben er samlingspunktet
Rollespillet handler om Ravne-slægten, som skal afholde tinge i byen Østerled. Byen er omdrejningspunktet i historien. Byen styres af byherren Bose, og han er ikke så lidt af en genstridig mand. Med hård hånd styrer han byens mange klubvikinger, både købmænd, godtfolk, tilrejsende og usle lommetyve, høj som lav, rig som fattig.
“Det er skønt at opleve, hvordan et rollespil som det her danner rammen for historieskabende ideer, der udvikler medlemmernes fantasi. Rollespil er en fantastisk pædagogisk aktivitet, fordi rollespil giver det enkelte barn mulighed for at afprøve sig selv i en ny rolle i sikre rammer. Barnet kan på den måde opleve, at det som individ spiller en central rolle i en større sammenhæng”, understreger klubleder Marianne Laugesen.
Tovholder på Vikinge-ugen Jesper R. Eliasen er glad for den store opbakning, der var fra klubbørnene.
“Vi har formået at skabe en interesse om projektet, og vi fik samlet både piger og drenge fra 4. klasse og helt op til 7. klasse. Mange af dem var med hele ugen, så det var stort”, siger Jesper R. Eliasen.
Det var gennemsnitlig 30-50 børn hver dag, der kæmpede med skumgummisværd, handlede, byttede tjenester og byggede et vikingesamfund op. Faktisk var mange af klubbørnene så optaget af rollespillet, at de gerne ville fortsætte, da ugen var omme.
Formand for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen er begejstret for klubbens initiativ.
“Klub Roskilde Midts rollespil er en superflot ide, som både er sjov, sund og udviklende for børnene. Rollespilsteamet fortjener til fulde den anerkendelse, som det fik, da det fik Danske Banks lille sundhedspris på 5000 kr. i august i år”, siger Claus Larsen.