Årets modtagere af RUC’s forskningsformidlingspris har gjort sig bemærket i medierne i forbindelse med corona-pandemien. Fra deres unikke vinkel, hvor de kombinerer matematik med historiske data, har de kvalificeret mediernes dækning af COVID-19. “Et klasseeksempel på virkelig formidabel håndtering af etos,” lyder det fra priskomitéen. Det oplyser RUC i en pressemeddelelse.
Lektor i matematik Viggo Andreasen og professor i epidemiologi Lone Simonsen bliver mandag d. 8. marts 2021 hædret med RUC’s forskningsformidlingspris. Prisen gives til en forsker eller en gruppe forskere, der har ydet en særlig formidlingsindsats inden for det seneste år.
Både Viggo Andreasen og Lone Simonsens forskning og formidling er præget af et tæt makkerskab, hvor de to forskere med udgangspunkt i hver sin faglighed formidler deres egen – og andres – allernyeste, internationale forskning på feltet.
Deres faglige kombination kobler matematisk modellering af data med viden om tidligere epidemiers historie og kvantitativ indsigt i, hvordan epidemier breder sig – og hvad man kan gøre for at inddæmme dem.
Forskning og formidling på sjældent højt niveau
Om begrundelsen for, at prisen i år går til Viggo Andreasen og Lone Simonsen, udtaler priskomitéen:
“Ud over at både Lone Simonsen og Viggo Andreasen er virkelig gode til at kommunikere lettilgængeligt og med udgangspunkt i modtagernes forståelse og hverdagsliv, så er det imponerende, at de har kunnet kombinere dette med både grundforskning og myndighedsbetjening. Det er meget sjældent, at man møder forskere, der magter at gøre alle tre ting på så højt niveau. Deres offentlige kommunikation er præget af en meget høj grad af troværdighed – netop fordi de behersker evnen til at sætte sig i modtagernes sted og demonstrere, at de ved, hvad de taler om, samtidig med at de vil os det bedste og forstår, hvordan vi har det som befolkning. Det er med andre ord et klasseeksempel på virkelig formidabel håndtering af etos.”
Priskomitéen fremhæver desuden, at Viggo Andreasen og Lone Simonsen via deres medieoptrædener har bidraget til større respekt for forskere og forskning mere generelt:
“De har helt sikkert også ydet et kæmpe bidrag til, at eksperters viden i det seneste år er blevet omgærdet med væsentlig større respekt og påskønnelse i den almindelige offentlige debat.”
Medlemmerne af priskomitéen hæfter sig også ved det tætte parløb mellem de to forskere:
“Det viser tydeligt, at nutidens store problemer skal løses i interdisciplinære samarbejder,” lyder det.
RUC’s forskningsformidlingspris er på samlet 25.000 kr. og gives til forskningsaktiviteter. Prisen bliver uddelt én gang om året.
Priskomitéen består af:
Maja Horst, professor på DTU
René la Cour Sell, direktør, Roskilde Kongres- og Idrætscenter
Peter Kjær, prorektor, RUC
Elisabeth Hvas, vicedirektør for Kommunikation og Rektorsekretariat, RUC