Søndag den 10. juni er der landsindsamling til fordel for børn og unge med type 1-diabetes – og Diabetesforeningen vil benytte anledningen til at oplyse om sygdommen. En ny undersøgelse fra YouGov viser nemlig, at danskerne ikke ved, hvad type 1-diabetes er.
Halvdelen af danskerne tror, at usund livsstil – manglende motion og usund mad – er skyld i type 1-diabetes. Og 24 procent tror, at børn kan vokse sig fra sygdommen. Det afslører en ny undersøgelse foretaget af YouGov.
“Jeg vil gerne slå fast, at type 1-diabetes kan ramme alle. Sygdommen rammer tilfældigt – og kan hverken forebygges eller helbredes. Når vi kan se, at så mange danskere tager fejl om type 1-diabetes, er det oplagt at bruge landsindsamlingen den 10. juni til at bekæmpe fordomme og misforståelser om diabetes.
Det kan nemlig være hårdt at blive mødt med en formodning om, at man selv er skyld i sin egen eller sit barns sygdom,” siger Diabetesforeningens adm. direktør, Henrik Nedergaard.
Undersøgelsen fra YouGov viser også, at mere end hver fjerde dansker tror, at man kan få type 1-diabetes af at spise for meget sukker, og at man kan blive kureret for sygdommen ved at spise sundt.
Årsagen til danskernes uvidenhed skyldes formentligt, at de forveksler type 1- og type 2-diabetes. I modsætning til type 1-diabetes kan type 2-diabetes nemlig til en vis grad forebygges – eller udskydes – med motion og sund mad – afhængigt af hvor arveligt disponeret, man er.
Hver dag rammes et barn i Danmark af type 1-diabetes, og tallet er stigende. I alt lever mere end 25.000 danskere – børn og voksne – med type 1-diabetes, men sygdommen fylder for mange flere.
“Når et barn får diabetes, rammer det hele familien. Døgnet rundt står familien selv med ansvaret for, at barnet har et pænt blodsukker. Samtidig lurer angsten for de alvorlige følgesygdomme, som blandt andet tæller invaliderende skader på nyrer, øjne og hjerte. Det er et kæmpe ansvar, og mange forældre er helt forståeligt bekymrede og stressede,” siger Henrik Nedergaard.
Landsindsamlingens overskud er med til at sikre, at Diabetesforeningen kan holde børne- og familiekurser, støtte forskningen samt rådgive og oplyse om diabetes.