Når folk taster på den fastgjorte mobil eller bilens touchskærm, går det alt for ofte galt. Værst ser det ud blandt de 18-35-årige bilister. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.
Selv om det er lovligt at trykke på sin fastmonterede mobil eller bilens touchskærm, når man kører bil, så skal man være varsom med det. En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension viser, at det langt fra altid går godt.
Blandt de bilister, der taster på en fastgjort mobil eller bilens infoskærm under kørslen, har 13 % inden for det seneste år været ved at køre galt eller er kørt galt på grund af den handling. Værst ser det ud blandt de 18-35-årige, hvor 20 % har været ved at ende i en trafikulykke eller er kørt galt.
– Selv om mobilen er fastgjort, og det er lovligt at trykke på den, så skal man virkelig tænke sig godt om, før man gør det. Der skal ikke særligt meget til, at man overser en anden i trafikken, og det kan gå helt galt. Så begræns brugen af bilens infoskærm og mobilen, når du kører bil, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Hvis bilen har en touchskærm, så bør man sætte sig godt ind i dens funktioner, før man kører, anbefaler Rådet for Sikker Trafik. For så undgår man at skulle rode rundt for at finde de rigtige steder at trykke på skærmen, mens man kører.
Aktuel kampagne sætter fokus på uopmærksomhed
Ifølge Vejdirektoratet er der uopmærksomhed og mangelfuld orientering involveret i omkring halvdelen af alle dødsulykker på vejene.
For at få flere til at holde fokus på trafikken gennemfører Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 55 kommuner den landsdækkende kampagne “Læg mobilen, så er du lægger” fra den 26. oktober til den 15. november, hvorefter politiet følger trop med en uges landsdækkende kontrol af uopmærksomhed i trafikken i uge 47.
– Vi oplever alt for mange ulykker som skyldes uopmærksomhed, og derfor er vi nødt til at sætte fokus på de fatale følger, det medfører. I vores branche er vi meget optaget af at hjælpe med at øge trafiksikkerheden på de danske veje og har en klar målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, siger Thomas Brenøe, vicedirektør i Forsikring & Pension.
Fakta om undersøgelsen:
Så mange bilister har inden for det seneste år meget ofte, ofte eller engang i mellem tastet/trykket på bilens integrererede touchskærm og/eller en fastspændt mobil, mens de kørte bil med minimum 40 km/t:
Nordjylland: 47 %
Midtjylland: 49 %
Syddanmark: 50 %
Hovedstaden: 54 %
Sjælland: 47 %
Total: 50 %
I forbindelse med at have trykket på bilens integrerede touchskærm og/eller mobiltelefonens fastspændte skærm har 13 % af bilisterne været ved at køre galt eller er kørt galt. Værst ser det ud blandt de 18-35-årige, hvor 20 % har været ved at ende i en trafikulykke eller er kørt galt i forbindelse med den handling (kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, oktober 2020, 1.224 adspurgte bilister).
Gode råd: Spørgsmål og svar om uopmærksomhed i bilen
Må jeg taste på min mobil, hvis den er fastgjort, når jeg kører bil?
Ja, det må du godt. Men kun hvis du kan gøre det, uden at det bliver farligt, eller at du generer andre i trafikken. Politiet vurderer i hver enkel situation, om Færdselsloven er overtrådt.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg fx får en vigtig besked eller et opkald?
Hold ind til siden et sikkert sted, hvis du skal læse en besked, koncentrere dig om en telefonsamtale eller fx taste en adresse på din GPS. Selv om det ikke er direkte ulovligt at bruge bilens touchskærm eller den fastgjorte mobil, når du kører, så kan det godt være farligt.
Hvordan bruger jeg bilens touchskærm sikkert under kørslen fx til at tænde/slukke ventilation?
Sæt dig godt ind i bilens touchskærm og dens funktioner, før du kører. Så undgår du at skulle rode rundt for at finde de rigtige steder at trykke på skærmen, mens du kører. Brug kun enkle funktioner under kørslen og gem de mere komplicerede, indtil du holder stille